Logga in här

Stort test av stekpannor – här är vinnaren

Stort test av stekpannor – här är vinnaren
En bra stekpanna är ett måste i varje kök och de allra flesta av oss äger till och med fler än en. Numer finns flera olika stekpannor att välja mellan, men vilken är egentligen bäst? Klassiskt gjutjärn, lättviktsgjutjärn eller med emaljerad stekyta? I vårt test har vi tittat på stekpannornas värmeegenskaper, användarvänlighet och funktion och därefter utsett en vinnare. Se vilken stekpanna som blev bäst i test här!
Ronneby Bruk Ulo

Ronneby Bruk Ulo

Fakta: Lättviktsgjutjärn som väger 1,6 kilo, handtaget är gjort av gummi. Yttre/inre diameter (centimeter): 28/18

Cirkapris: 489 kronor – Hitta bästa priset på denna stekpanna just nu – se Prisjakt

Omdöme: Snabbast upphettning och bra på att behålla värmen. Lättast att använda med låg vikt och bra balans. Minus för den sämre värmespridningen.

Betyg:
Ica Cook & Eat

Ica Cook & Eat

Fakta: Klassisk stekpanna, 2,6 kilo, handtag i trä. Yttre/inre diameter (centimeter): 28/23

Cirkapris: 349 kronor – Hitta bästa priset på denna stekpanna just nu – se Prisjakt

Omdöme: Snabb upphettning och bra på att behålla värmen. Handtaget blir inte varmt. Lätt att rengöra. Minus för den sämre värmespridningen och att det är lätt att glida på handtaget och komma åt den varma pannan. Handtagens beslag blir varma.

Betyg:
Ikea Senior

Ikea Senior

Fakta: Stekpanna med emaljerad botten, väger 2,7 kilo, har handtag i trä. Yttre/inre diameter (centimeter): 28/22

Cirkapris: 249 kronor – Hitta bästa priset på denna stekpanna just nu – se Prisjakt

Omdöme: Snabb upphettning och bra på att behålla värmen. Handtaget blir inte varmt. Minus för att pannan är sämst att steka kött i samt den sämre värmespridningen.

Betyg:
Cervera Anders Petter Stenfors

Cervera Anders Petter Stenfors

Fakta: Klassisk stekpanna med emaljerad botten, väger 2,6 kilo, har handtag i trä. Yttre/inre diameter (centimeter): 28/24

Cirkapris: 499 kronor – Hitta bästa priset på denna stekpanna just nu – se Prisjakt

Omdöme: Snabb upphettning och bra handtag som inte blir varma. Minus för att pannan är sämst på att behålla värmen och har sämre värmespridning. Även svår att rengöra.

Betyg:
Skeppshult Traktörpanna

Skeppshult Traktörpanna

Fakta: Klassisk stekpanna med emaljerad botten, väger 3,4 kilo, har handtag i metall. Yttre/inre diameter (centimeter): 28/25

Cirkapris: 699 kronor – Hitta bästa priset på denna stekpanna just nu – se Prisjakt

Omdöme: Snabb upphettning och bra på att behålla värmen. Bäst stekresultat. Minus för att pannan är tung och obalanserad. Handtagens beslag blir varma. Svår att rengöra. Sämre värmespridning.

Betyg:
Fiskars Brasserie

Fiskars Brasserie

Fakta: Emaljerad botten, väger 2,6 kilo, har trähandtag. Yttre/inre diameter (centimeter): 27/24

Cirkapris: 449 kronor – Hitta bästa priset på denna stekpanna just nu – se Prisjakt

Omdöme: Snabb upphettning och bäst på att behålla värmen. Lätt att rengöra och handtaget blir inte varmt. Minus för den sämre värmespridningen. Bäst i test!

Betyg:
Le Creuset Stekpanna

Le Creuset Stekpanna

Fakta: Stekpanna med emaljerad botten, väger 2,6 kilo och har ett handtag av trä.

Cirkapris: 779 kronor – Hitta bästa priset på denna stekpanna just nu – se Prisjakt

Omdöme: Behåller värmen bra. Skönt handtag som inte blir varmt. Minus för att pannan har sämst stekresultat totalt sett. Samt långsammast upphettning och sämre värmespridning.

Betyg:

Testet har genomförts av Testfakta.

Jämför priser: Hitta bästa priset på din nya stekpanna här –  se Prisjakt

Läs också: Stort test av kockknivar

Läs också: Så tar du bäst hand om din stekpanna

Det tyska laboratoriet SLG i Tyskland har jämfört åtta olika gjutjärnspannor på uppdrag av Testfakta. Tre av dessa är belagda med en svart emaljerad stekyta (Fiskars, Ikea och Le Creuset). Stekpannan från Ronneby bruk är en så kallad lättviktspanna och väger nära hälften så mycket som de övriga. Pannornas yttre diameter är alla runt 28 centimeter. Men den inre diametern varierar mellan 18 och 25 centimeter. Alla mätningar i testet gjordes på induktionshäll utom säkerhetstestet som utfördes på gaslåga.

Tekniska mätningar

Värmefördelning
Stekpannornas värmefördelning mättes enligt teststandarden CEN/TS 12983-2. Labbet hettade upp florsocker i pannorna och observerade hur jämnt florsockret smälte i pannan. Temperaturen i pannans varmaste punkt mättes.

Upphettningstid, energiåtgång och värmehållning
Labbet hettade upp 1 liter solrosolja till 200 grader i stekpannorna. Upphettningstid och energiåtgång mättes. Därefter mätte labbet hur lång tid det tog för oljan att svalna till 175, 150 och 120 grader. Mätningen upprepades ytterligare en gång.

Praktiska tester

Fettfördelning
25 gram kokosfett placerades i mitten av stekpannan. Pannorna upphettades sedan på medeltemperatur och hur fettet smältes och fördelades i pannan noterades.

Steka ägg
Pannorna fettades in med 5 gram olja och hettades upp till medeltemperatur. 6 ägg knäcktes och stektes till all äggvita stelnat. Labbet bedömde hur jämnt äggen tillagats och hur lätt de lossar från pannan.

Steka pannkakor
Pannorna fettades in med 5 gram olja och hettades upp på medeltemperatur till 200 grader. Därefter gräddade labbet 4 pannkakor i varje panna. De två sista pannkakorna bedömdes utifrån hur jämnt gräddade de var. Testet är baserat på standarden EN60350-2.

Steka kött
Pannorna fettades in med 5 gram olja och hettades upp på medeltemperatur till 180 grader. Två tjocka skivor fläskkött på drygt 300 gram vardera stektes 3 minuter på varje sida. Labbet bedömde köttbitarnas stekyta och hur jämnt de brynts.

Användarvänlighet

En panel på tre personer (en man och två kvinnor) utvärderade stekpannornas ergonomi samt hur lätta de var att rengöra.
Säkerhet: risk för brännskador

Hur väl stekpannornas handtag isolerar mot värme mättes enlig standarden EN 12983-1. Ett centimeterhögt lager med olja värmdes till 200 grader och efter 30 minuter mättes temperaturen på handtag och sidohandtag.