Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Stort test av semlor 2019 – 14 olika sorter

Vintertiden är semmeltider! Vi på Mitt kök har testat och jämfört 14 klassiska semlor från bagerier, konditorier och kaféer i Stockholm för att kora den bästa och godaste semlan. Se vinnaren i vårt stora test av semlor här!
Gateau

Gateau

Pris: 45 kr

Omdöme: Lite platt och satt utseende med ett rakt skuret lock. Man får känslan av att den här semlan är hemmagjord. Mandelmassan är söt, sockrig och len. En helt vanlig semla helt enkelt där inget sticker ut.

Betyg:
1 av 14

Läs också: Semlor med en twist – vegansk, glutenfri, nötfri och laktosfri

Läs också: 
Stort test av semlor 2018 – se vinnaren här!

Läs också: Se våra recept på goda semlor

En panel på åtta personer fick i ett blindtest titta på och äta av samtliga semlor. Därefter fick de skriva ett omdöme och sätta ett betyg enligt följande betygskala:

M=underkänd MM=godkänd MMM=bra MMMM=jättebra MMMMM=världsklass.

Mer information om hur vi genomför tester på Mitt kök hittar du här.

Vi vill poängtera att samtliga semlor höll en hög nivå. Vi har dock gjort vårt bästa för att sätta ett rättvist betyg.

Fettisdags-koll

  • Förr åts semlan enbart på fettisdagen under fastan som pågick fram till påsk.
  • Fettisdagen inträffar alltid 47 dagar innan påsk.
  • Från början bakades semlan som vanligt bröd utan kryddor. När brödet började sötas användes honung.
  • Annandag jul infaller den traditionella semmelpremiären.
  • Försäljningen av grädde ökar med 50 procent inför fettisdagen.

Källa: Arla