Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Stjärnkockar bannlyser socker på nya krogen Mother

Mamma vägrar bjuda på socker. På Restaurang Mother väljer nämligen stjärnkockarna att bannlysa socker. Till och med i desserten! –Det har varit en utmaning. , säger Danyel Couet och Jonas Svensson, grundare av Mother, i ett pressmeddelande.
Mother Melker Andersson Danyel Couet

Gänget som välkomnar hungriga till nya restaurangen Mother

Fredrik Paulun, nutritionist, anser att vitt raffinerat socker orsakar för tidigt åldrande och att det i princip är lika illa som att röka.
– Folk tycker att man blir tjock av socker. Det är det lilla problemet. Att äta mycket socker är som att röka två paket cigarretter om dagen, säger han i ett avsnitt av Krogpodden.
Och ingen vill ju bli gammal i förtid. Det vet stjärnkockarna bakom restaurang Mother som öppnar i Stockholm 14 januari. Här har grundarna Danyel Couet och Jonas Svensson tagit sockerfällan på allvar och helt bannlyst raffinerat socker i sina rätter. Inte ens desserter söta som drömmar innehåller socker.

– Vi tar helt och hållet avstånd från raffinerat socker på Mother. Det har varit en utmaning. Vi har testat fram olika sätt att göra det här lika gott, eller godare, säger kockarna Danyel Couet och Jonas Svensson i ett pressmeddelande.

Så hur får man till det söta utan socker?
På Mother använder man istället kokosblomsocker och fruktjuice som sötningsmedel. Fredrik Paulún uppmuntrar användning av dessa ingredienser och tipsar också om honung, och rårörsocker som innehåller antioxidanter, mineraler och – just det, har ett lägre GI (glykemiskt indext) än vitt socker.

Stjärnkocken Melker Andersson är ytterligare en av Sveriges mest namnkunniga kockar som är med och startar restaurangen på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Från och med 14 januari öppnar Mother och då kan man passa på att avnjuta en sockerfri middag.

Text: Jorunn Amcoff

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún