Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Stavmixer – stort test av mixerstavar

Stavmixer eller mixerstav, som den även kan kallas, används för att tillreda, skära, hacka, vispa, mala och mixa diverse livsmedel. De kan användas för att bereda såser, mixa puréer eller blanda till smoothies. En riktigt bra stavmixer blir ofta ett oumbärligt köksredskap i vardagen. Men vilken ska man välja? Mitt kök har testat 7 olika mixerstavar och betygsatt funktion, ljudnivå och användarvänlighet. Här är den bästa stavmixern!
Bamix Superbox

Bamix Superbox

Pris: Bästa priset på denna stavmixer just nu – se Prisjakt (Extern länk) 

Utrustning: Stavmixer med 4 olika skivblad, bland annat att mixa smoothies och vispa grädde. En kanna att mixa i. SliceSy med olika blad för att skiva frukt och grönt. En mixerskål med medföljande lock för att krossa t ex is. Två olika hastigheter. En deluxe-mixer för den som vill ha mer än bara en mixerstav.

Omdöme: Bekvämt handtag, mixerstaven känns väldigt tung men stabil i handen. Den är trevlig och kraftfull att arbeta med men kräver lite tid för att få till en riktigt bra och jämn smoothie. Ungefär 25 sekunder får man räkna med här, och då skvätter det en del. När det kommer till att krossa frysta bär så får den godkänt. Den får jobbet gjort, men det tar även här lite tid. 34 sekunder. En mixerstav med många extra finesser för den som vill ha lite mer men också är beredd att betala för det.

Betyg:
Coline CW1299

Coline CW1299

Pris: Bästa priset på denna stavmixer just nu – se Prisjakt (Extern länk) 

Utrustning: Stavmixer, behållare att mixa i med tillhörande lock. En visp och en mixerskål med medföljande lock för att krossa t ex is. Två olika hastigheter.

Omdöme: Enkel att montera och ta isär. Ligger stabilt och bekvämt i handen. Ger ett bra stöd. Tar cirka 20 sek att få till en bra och len smoothie, vilket är relativt bra. Dock har den en hel del problem med att dela på de frusna bären i den tillhörande mixerskålen. Där fastnar den så man får skaka om några gånger manuellt, men efter cirka 25 sekunder får den ändå jobbet gjort. Tillsist. Ett godkänt budgetalternativ.

Betyg:
Emerio Stavmixer

Emerio Stavmixer

Pris: Bästa priset på denna stavmixer just nu – se Prisjakt (Extern länk) 

Utrustning: En stavmixer. Två olika hastigheter.

Omdöme: Är lätt och smidig, ligger trevligt i handen men tyvärr så korvar sig sladden lite och kommer ibland i vägen. Är lätt att montera och ta isär. Att göra en smoothie går snabbt, den blir klar på cirka 15 sekunder och man gör den relativt lätt. Dock låter den ganska högt vid användning och vi saknar en tillhörande mixerskål med praktiskt lock.

Betyg:
Wilfa Stavmixer SM1FP

Wilfa Stavmixer SM1FP

Pris: Bästa priset på denna stavmixer just nu – se Prisjakt (Extern länk) 

Utrustning: Stavmixer, behållare att mixa i, visp och en mixerskål med medföljande lock för att krossa t ex is

Omdöme: Bekvämt handtag, men mixerstaven är väldigt tung att hålla i. På gränsen till klumpig. Dock är den otroligt snabb på att göra en fantastiskt len och trevlig smoothie på endast 12 sekunder. Den gör även ett bra jobb med att krossa frysta bär genom den tillhörande mixerskålen som står stadigt tack vare glidstopp på undersidan av skålen. Den missar några enstaka bär, vilket drar ner betyget lite. Men de bär den tar blir fint fördelade i bitar och den gör det på cirka 15 sek. En tung men ytterst effektiv mixerstav.

Betyg:
OBH Nordica Smart Mix 503

OBH Nordica Smart Mix 503

Pris: Bästa priset på denna stavmixer just nu – se Prisjakt (Extern länk) 

Utrustning: Stavmixer, behållare att mixa i, visp samt en mixerskål med medföljande lock för att krossa t ex is.

Omdöme: Handtaget känns lite för hårt och kantigt för att ligga riktigt bekvämt i handen. Var enkel att montera ihop, men dessvärre lite svår att ta isär. Den var ganska tungjobbad när det kom till att göra en färdig smoothie, men avslutade i alla fall jobbet vid 21 sekunder. Att mixa de frysta bären i mixerskålen var däremot inga som helst problem. Den delade alla bär fint efter enbart 15 sekunder, vilket lyfte slutbetyget en del.

Betyg:
Philips Avance Collection HR1673 - BÄST I TEST!

Philips Avance Collection HR1673 - BÄST I TEST!

Pris: Bästa priset på denna stavmixer just nu – se Prisjakt (Extern länk)

Utrustning: Stavmixer, en behållare att mixa i, visp, två mixerskålar med medföljande lock för att krossa t ex is.

Omdöme: Något långt och tungt handtag, men som ändå ligger trevligt i handen. Enkel att montera och ta isär och lätt att rengöra. Är otroligt snabb och effektiv på att göra en len och felfri smoothie på endast 12 sekunder. Den är och bäst i klassen när den gäller att krossa frysta bär i den tillhörande mixerskålen, på enbart 7 sekunder är allt krossat och finfördelat. Wow! Bäst i test!

Betyg:
Bosch MSM67170

Bosch MSM67170

Cirkapris: Bästa priset på denna stavmixer just nu – se Prisjakt (Extern länk)

Utrustning: Stavmixer, en behållare att mixa i, en visp, en mixerskål med medföljande lock för att krossa t ex is. Två lock att täcka över behållare och den större mixerskålen.

Omdöme: Lite klumpig och tung att hålla i, hade önskat ett bättre och stadigare grepp. Enkel att montera och ta isär. Den gör en helt okej smoothie överlag, men har lite problem med att krossa nötterna vilket gör att man får vara lite tålmodig för att få den helt slät, det vill säga 25 sekunder. Däremot är den riktigt grym på att krossa de frysta bären i mixerskålen, som står stadigt på bänken tack vara sin sugkoppar på undersidan. Lite plus får den även för att det finns ett tydligt reglage för att höja och sänka hastigheten medan man jobbar.

Betyg:

Läs också: Bästa recepten på smoothies och juicer hittar du här

Läs också: Stort test av skalknivar – här är den bästa

En panel bestående av hemmakockar fick testa 7 olika mixerstavar genom två olika moment:

1. Göra en slät smoothie bestående av frysta bär, yoghurt och nötter
2. Krossa frysta bär i en mixerskål där målet var att finfördela innehållet jämt

Fokus låg på att testa parametrar som  funktion, ljudnivå och användarvänlighet. Därefter fick de skriva ett omdöme och sätta ett betyg enligt följande betygskala:

  • M=underkänd
  • MM=godkänd
  • MMM=bra
  • MMMM=jättebra
  • MMMMM=världsklass

Vill du veta mer om hur vi på Mitt kök genomför våra tester? Läs här!