Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sriracha – här är allt du behöver veta

Sriracha har på kort tid blivit den hetaste såsen på maten. I dubbel mening...

Sriracha sätter stuns på maten och den starka såsen har på kort tid blivit mycket populär i Sverige.
Här är allt du behöver veta om sriracha.

1) Sriracha kallas vår tids ketchup och är en stark chilisås uppkallad efter kuststaden Sriracha i Thailand.

2) Sriracha tillverkas av solmogen färsk chili som har lagrats i minst tre månader och sedan malts till en chilipasta. Pastan smaksätts sedan  med rostad vitlök, salt, vinäger och socker.

3) Sriracha anses passa perfekt som aromatisk och het smaksättare till pizza, hamburgare, soppor, såser, marinader, ris, grytor och dressingar. Den används även mycket i dip till exempelvis vårrullar.

4) Den kanske mest kända sriracha-förpackningen tillverkas av det amerikanska företaget Huy Fong Foods och har en bild av en tupp på framsidan. Företaget grundades 1980 av David Tran som då emigrerat från hemlandet Vietnam till USA.

5) Amerikanska Huy Fong Foods sriracha innehåller konserveringsmedel och tål att stå i rumstemperatur. Det gör inte äkta thailändsk sriracha. Den ska ställas kallt efter öppnandet.

6) I ursprungslandet Thailand används sriracha bland annat i nudelsoppa och som dipsås till skaldjur, vanligtvis musslor.

7) Sriracha är en ingrediens i den amerikanska öltillverkaren Rogues sriracha-öl. Ölen är bryggd med sriracha och resultatet är en stout. Drycken passar – enligt bryggeriet själva – till soppor, pasta, pizza, korv och hamburgare.

8) Den röda färgen på srirachan kan variera i styrka beroende på när under säsongen chilin skördats.

Läs också: Så odlar du din chili själv

Läs också: Så gör du sriracha-majonnäs – gott till det mesta!

Läs också: Sriracha är perfekt till grillat – kolla in våra tips!

Källa: kryddlandet.se wikipedia.org

Text: Bengt Isaksson

Foto: Fotolia

Sriracha

Foto: Fotolia.