Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Spara pengar – genom att ta hand om din mat

Spara pengar – genom att ta hand om din mat
Smarta tips på hur du använder mer av maten. Här får du några handfasta råd på hur du sparar både pengar och på miljön.

I Sverige kastar vi 1,2 miljoner ton mat varje år. Helt i onödan då väldigt mycket fortfarande är ätbart.

Att vara en bra kock är så mycket mer än att bemästra recept. Det handlar lika mycket om att få ut det mesta möjliga av maten, kasta så lite som möjligt, samt återanvända det överblivna på ett kreativt och uppfinningsrikt sätt.

Lär du dig hur du ska ta tillvara mat som blir över eller datumet har gått ut på, kan du spara många tusenlappar. Faktum är att hushållen i Sverige slänger fullt ätbar mat för cirka 23,7 miljarder kronor om året, eller cirka 56 kilo fullt ätliga livsmedel per person och år.

Här får du tips på hur du sparar både pengar, tid och miljö:

1. Mjölk
Använd sur mjölk till att göra pannkakor eller annan bakning som kräver mjölk. Sedan kan du frysa in det du gjort om du inte vill äta det direkt.

MJÖLK

2. Kött och skaldjur
* Låt köttet få ett andra liv i en paj. Inslagen i plastpåse kommer det att hålla upp till tre månader i frysen.
* Gör soppa, quesadillas, enchiladas, tacos eller köttsallad.
* Frys in kött- och kycklingben, skal från räkor, hummer och krabbor, liksom huvuden och ben från vit fisk, tills du har tillräckligt för en kastrull och kan göra din egen buljong. Den fryser du sedan in i iskub-boxar.

kött och skaldjur

Foto: Thomas Carlén, Anna Hagvärn

3. Gammalt bröd
Gör smulor av gammalt bröd och frys in. Använd sedan som topping på gratänger, till panering av kött och fisk, eller som förtjockningsmedel för soppor och gazpacho. Går även bra att blanda i köttfärs för köttbullar eller köttfärslimpa.

bröd

4. Citroner
Förvara alltid citroner i kylskåpet. Linda in uppskurna citroner i plastfolie och förvara dem med den öppna halvan nedåt på en tallrik.
* Citroner kan konserveras eller kokas för en snabb marmelad.
* Gnugga den skurna sidan mot aluminiumkastruller för att få dem att skina. Eller på skärbrädor för att få dem rena. Eller stoppa ned dem i papperskorgen för att få bort dålig lukt.

Citron-636x358.

5. Apelsinskal
Spara apelsinskalen och torka dem. De fungerar perfekt att tända eld på och få i gång en brasa med. De kommer dessutom att ge ifrån sig en härlig doft.

Foto: Elisabeth Gejroth

6. Morotsblasten
Många slänger dem, helt i onödan!
* Blanchera och använd blasten till att göra en chimichurri-puré (kryddstark sås, som även används som marinad), eller pesto. För chimichurri, blanda med rödvinsvinäger, olivolja, örter och vitlök eller schalottenlök. För pesto, blanda med olivolja, pinjenötter och en hårdost som parmesan.
* Toppa fisken, soppan eller pastasåsen.
* I en sallad, blanchera en eller två gånger, häll sedan på sesamolja och sojasås.

morötter

7. Sluta skala
Sluta skala så många av dina grönsaker och annat. Morötter, palsternacka, gurka, potatis och mycket annat fungerar utmärkt att äta efter en ordentlig skrubb. Dessutom sitter mycket av näringen i skalen.

potatis

8. Övermogen avokado
* Gör chokladmousse av övermogna avokados med smälta chokladchips, mandel- eller komjölk, och kakaopulver, lite sötningsmedel och vanilj.
* Mosa dem med lite limejuice och frys in för en guacamole-bas.
* Blanda med spenat eller basilika, olivolja och örter för att göra en pastasås.
* Använd till salladsdressing och mos för en tjockare konsistens.

avokado

9. Morötter
Koka morötter och blanda med en neutral olja, lite vitlök och ett hårdkokt ägg. Resultat: en fluffig majonnäs!
morötter

10. Stjälkar
Spara stjälkar från koriander eller persilja tillsammans med selleriblad, lökskal, svampfötter och liknande i en påse i kylskåpet eller frysen. När du har tillräckligt, låt sjuda i en lag för risotto eller soppa.

persilja

Foto: Tomas Leprince

11. Frukt och bär
Övermogen frukt och bär som du inte vill äta, skär i bitar och lägg i frysen, Snart kommer du ha tillräckligt för att göra en smoothie. I smoothien kan du sen också blanda i sista slatten gräddfil, yoghurt, fil eller glass.

bär

Läs också: Här är matvarorna du absolut inte ska förvara i kylskåpet 

Läs också: Så gör du nyttiga chokladbollar – kolla in recepten

Källa: Dn.se, Nytimes.com, Teknikdebatt.se, Slv.se
Foto: Fotolia
Text: Maria K Broman