Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sous vide – guide, tips och temperatur

Sous vide – guide, tips och temperatur
Sous vide är en metod att laga mat som blivit allt mer populär. Mitt kök guidar här till hur sous vide, alltså en tillagningsmetod för livsmedel som innebär att råvaran förseglas i vakuum, fungerar och hur den kan ge perfekt tillagat kött, fisk, fågel och grönsaker.

Sous vide är franska och betyder ”under vakuum”. När man lagar mat enligt sous vide-metoden vakuumförpackas råvaran och sänks sedan ned i ett vattenbad. Med hjälp av en sous vide-apparat av något slag kontrollerar du exakt temperatur på vattnet under hela tillagningen.

Sous vide fungerar så att en cirkulator pumpar in kallt vatten i en värmekälla för att sedan pumpa ut varmt vatten i kärlet där råvaran ligger och ”tillagas”. Varje sous vide-apparat har också en termostat för att kunna reglera temperaturen exakt. Termostaten slås automatiskt på och av om vattnet är för kallt eller för varmt. Välj en med temperaturnoggrannhet på +/- 0.1°C.

Sous vide finns som doppvärmare eller som ett större kärl med termostat. För att laga mat enligt den här principen kommer du också behöva en vakummförpackare alternativt att du använder plastpåsar som du kan .

Anova Precision Cooker Wi-Fi

Foto: Anova/Prisjakt

Anova sous vide med bluetooth och WiFi-funktion. Effekt 900 W.

Bäst pris på den här sous-viden just nu – se Prisjakt!

Läs också: Bäst i test mixerstavar – vi har testa 7 olika sorter

Sous vide steg för steg

  1. Vakuumförpacka din råvara – kött, fisk, fågel, grönsaker – med en skvätt olja (valfritt).
  2. Fyll en kastrull med vatten, ställ ner doppvärmaren, ställ in temperaturen och starta den. Alternativt fyll din sous-vide-kokare med vatten.
  3. Lägg i din vakuumförpackade mat.
  4. När vattnet nått önskad temperatur börjar du ta tid. Använder du doppvärmare bör du täcka över kastrullen med t ex plastfolie för att spara energi.

Point Pro POSV30

Foto: point pro/Prisjakt

Sous vide med temperaturintervall 40-90 °C. Digital display. Timer upp till 99 timmar. minsta höjd på gryta/kastrull: 7 cm.

Bäst pris på den här sous-viden just nu – se Prisjakt!

Laga mat med sous vide

Temperatur: Tillaga nötkött och fisk på minst 55 grader, fläskkött på minst 65 grader och minst 68 grader när du tillagar fågel.

Undvik att laga mat som inte kan vakuumförpackas utan att det bildas luftfickor, t ex hel kyckling.

Bryn köttet när det är klart i smör eller olja för att få en fin stekyta. Addera gärna kryddor och färska örter nu.

Undvik marinad med alkohol – temperaturen i en sous vide blir inte tillräckligt hög för att alkoholen ska ånga bort.

OBH Nordica 7971 Magnetic Circulation

Foto: OBH Nordica/Prisjakt

Kapacitet 8,5 l (rymmer cirka 2,5 kg kött). Timerfunktion upp till 72 timmar. temperaturinställning 40-90 °C.
Bäst pris på den här sous-viden just nu – se Prisjakt!

Läs också: Plastbanta – enkel guide till hur då får ett miljövänligare kök

Vad kan man laga med sous vide?

Fisk och ägg – bra metod för att lyckas med det perfekt kokta ägget (64 grader)

Alla styckdetaljer från nöt, fläsk, lamm och fågel.

Grönsaker – bevarar sin spänst och färg och riskerar inte att bli överkokta

Sås, potatismos och emulsioner.

Andersson SSV 1.0 5,5 L

Foto: Andersson/Prisjakt

Slow cookingfunktion, effekt 550 W. Kapacitet 5,5 l.

Bäst pris på den här sous-viden just nu – se Prisjakt!

Fördelar med sous vide

En av fördelarna med sous vide är att du får en jämn temperatur på både utsidan och insidan på det som tillagas. Det gör en köttbit mör, då bland annat proteinet i köttet löses upp, och saftigare än om den tillagats på annat sätt då viss avdunstning sker från råvaran.

Nackdelen med sous vide är att det inte blir någon stekyta och att matlagningen tar ganska lång tid. Dessutom går det åt plast att vakuumförpacka och du behöver göra plats för ytterligare en köksmaskin i ditt hushåll. Återanvänd plasten så långt det är möjligt och när den tjänat ut återvinner du den så att ditt avtryck på vår planet blir så litet så möjligt.

Caso SousVide SV 1000

Foto: Caso/Prisjakt

Effekt 2000W. 30-90 °C

Bäst pris på den här sous viden-just nu – se Prisjakt!

Sous vide – bäst i test?

Vilken variant man väljer får kanske både utrymme och prislapp avgöra. Fundera på hur ditt kök ser ut, hur ofta du kommer att använda din sous-vide och vilka funktioner som är viktiga för dig. kanske är en energisnål sous vide precis rätt för dig?

En fjärrstyrd sous vide kan vara en välkommen köksassistent för den som vill starta matlagningen på distans.

Källa: Nationalencyklopedien, Wikipedia, Allt om Mat, Bagaren & Kocken

Läs också: 7 grönsaker som innehåller mer järn än vanligt kött

(fr., ’under vakuum’), tillagningsmetod för livsmedel som innebär att råvaran eller rätten förseglas i vakuum, oftast i en plastförpackning. Därefter tillagas den vid låg värme (ca 60 °C) och kyls snabbt av, varefter den kan förvaras i kylskåpstemperatur i ca 2 veckor för att åter värmas upp innan den förtärs.

Fördelarna är att maten kan lagas utan tillsatser av matfett och att aromer och näringsämnen bevaras. Källa: National encyklopedin

OBS! Det här är inte det miljövänligaste av matlagningsmetoder. Det går t ex åt mer energi under den långa tillagningstiden. Dessutom förbrukar du en hel del plast då allt vakuumförpackas. För att göra ett så litet avtryck som möjligt på vår jord bör du använda så miljövänlig plast som möjligt och dessutom återanvända den så långt du kan. När plasten sedan gjort sitt källsorterar du den så att den kan återvinnas.

Annons: