Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Söta viner till desserten

Söta viner till desserten

Det är säsong för bär och frukt. Saft och sylt, men också härliga frukt- och bärdesserter. Frågar ni mig ska ni naturligtvis servera ett litet glas gott sött vin till – även om det dessvärre ofta i Sverige glöms bort och ersätts med kaffe. Överraska dina gäster eller dig själv med ett dessertvin. De söta dropparna ger en god avslutning på middagen.

Det finns mängder av söta viner i vinvärlden – men i grund och botten bygger de på några få tillverkningsprinciper. Det handlar om att lyfta druvans naturliga sötma. Att skörda druvorna sent, då druvorna är extra mogna, är en variant, oftast står det ”late harvest” på etiketten. En annan modell är den man använder till portvin. Innan musten har jäst färdigt, och det fortfarande finns sötma kvar, häller man i sprit. Då avstannar jäsningen och vinet blir sött och lite alkoholstarkare.

Sedan finns ytterligare tre metoder som man kan använda beroende på klimat. Är det varmt kan man torka druvorna. Det görs till exempel med det italienska vinet Vin Santo. När druvorna torkar dunstar vattnet och den söta druvmusten blir kvar.

Är klimatet i stället fuktigt, kan man ta hjälp av ett godartat mögel – botrytis, som i exempel Sauternes och Tokaji. Möglet ’äter” vattnet i druvan och den söta sockermusten blir kvar.

I kallt klimat kan man i stället använda frosten – Österrike, Tyskland och Kanada är typexempel. Genom att skörda frysta druvor där vattnet är iskristaller men den söta sockermusten fortfarande flytande kan man göra ljuvligt, sött vin.

Här kommer lite härliga sötvinstips till efterrätter med bär, och andra godsaker.

Nivole 2012 (7787) Piemonte, Italien, 375ml, 74 kronor
Jordgubbstårta, jordgubbar med glass, jordgubbssorbet – ja allt med jordgubbar helt enkelt är super till detta söta men också friska vin från norra Italien. Det bjuder på druvighet, päron- och flädertoner, jag brukar kalla det för Piggelin-vin för vuxna.
5 getingar av 5 – toppklass!

Moulin Touchais 1998 (4196) Loire 
Frankrike, 199 kronor
En annan klassiker till äppelkaka är detta söta vin från Loiredalen. Söt men också mycket frisk smak med aprikosighet och mandeltoner. Om du inte vill dricka det nu kan det lagras mer eller mindre hur länge som helst.
4 getingar av 5

Nederburg Noble Late Harvest 2012 (2741) 
Western Cape, Sydafrika, 375 ml, 79 kronor
Prisvärt dessertvin gjort på druvan chenin blanc som smakar gott till både desserter och salta ostar. Söt, torkad aprikosighet i kombination med fräsch apelsinsyrlighet. Också gott till svenska bärdesserter.
4 getingar av 5

Ruppertsberger Linsenbusch Riesling Eiswein 2009 (6107) 
Pfalz, Tyskland, 375 ml, 219 kronor
Att göra eiswein(isvin) är ett vågspel som inte lyckas varje gång – därav priset. Men när det lyckas är det fantastiskt med sin karakteristiska smak som blandar ljuv tung sötma med fräsch syrlighet. Extra bra till desserter som drar åt det syrliga hållet.
4 getingar av 5

Moscatel de Setúbal 2008 (8117) Setúbal 
Portugal, 375 ml, 59 kronor
Görs som ett portvin – uppspritat – men från Setúbalhalvön söder om Lissabon. Gyllenorange, vacker färg. Söt, druvig doft med apelsintoner och nötighet. Gott till nötiga desserter med torkad fruktighet eller choklad. Funkar fin-fint till en karamelliserad äppelkaka.
3 getingar av 5

Red Muscadel (8308) 
Western Cape, Sydafrika, 89 kronor
Gjord som ett portvin med uppspritning men är något helt annat. Vacker rödtonig bärnstensfärg med söt, torkad fruktighet, lätt brända toner och blommighet. Perfekt till kladdkaka som serveras med glass och jordgubbar eller hallon.
3 getingar av 5

Ruffino Vinsanto Serelle 2008 (8119) 
Toscana, Italien, 375 ml, 135 kronor
Klassiskt vin till italienska mandelskorpor. Vacker, orangebrun färg, klassiskt oxiderad doft med torkad aprikosigfruktighet, nötighet och apelsinsyrlighet. Använd den till apelsidesserter, gärna med bränt socker och nötter.
3 getingar av 5

Text: Jens Dolk

Hitta bästa efterrätterna med bär och frukt här – recept på desserter.

Hitta fler vintips på vår vinsida!