Logga in här

Sortera besticken – så lägger du dem rätt

Hur ska besticken ligga i besticklådan egentligen? Finns någon "rätt" placering för knivar, gafflar och skedar? Mitt kök tipsar om hur du får ordning i lådan så det funkar för dig.

Spelar det någon roll hur man arrangerar sina bestick i besticklådan? Inte nödvändigtvis, men din vardag kan flyta på lite smidigare om du har koll på köksprylarna. Dock råder det viss oenighet om hur besticken ska ligga i lådan. Är det knivar längst till vänster eller längst till höger som gäller? Kan även latteskedar samsas med vanliga soppskedar? Och var lägger man egentligen smörknivarna?

Läs också: Välj rätt knivar till ditt kök – enkel guide

Steg för steg-guide till den perfekta besticklådan

Givetvis lägger du i slutändan besticken där du själv föredrar att ha dem, men en hjälp på vägen är ju aldrig fel.

1. Utgå från hur din besticklåda ser ut. Finns här flera fack för längre bestick som kockknivar och salladsbestick? Ett eller flera fack för kaffeskedar och andra lite kortare bestick och verktyg som smörknivar och potatisskalare?

2. Rensa ut bestick och redskap du sällan eller aldrig använder. Har du kanske för många gafflar som ligger och tar plats? Och behöver du verkligen tre osthyvlar? Ju färre onödiga prylar du måste göra plats för desto bättre.

3. Ge dina knivar, gafflar, soppskedar och kaffeskedar varsitt fack. Att ha allt skramlande huller om buller i en låda gör ingen glad. Så steg ett är att börja med de bestick du använder varje dag. Var du sedan placerar t ex. dessertskedar och smörknivar beror så klart på hur din besticklåda är utformad. Ett bra knep är att centrera det man använder dagligen.

4. Vassa knivar trivs bäst i knivblock eller i förpackningen du köpte dem i för bästa skärpa och för att minimera risken att du skär dig när du rotar runt i dina kökslådor. Har du inte den möjligheten är ett tips att bara ha de knivar du använder ofta i en låda och förvara de du använder mer sällan på annan plats i köket. Välj förvaring av knivar så att små barn inte kan komma åt dem.

5. Bakredskap och andra verktyg som du använder då och då behöver inte heller ligga på frontrow, alltså längts fram, i din besticklåda. Ge dem en mindre framträdande plats så får vardagsbesticken mer utrymme och blir mer lättillgängliga.

6. Och så till den stora frågan som skapat en hel del reaktioner i sociala medier: I vilken ordning ska man lägga knivar, gafflar, skedar och kaffeskedar? Knivarna längst till vänster eller höger? Skedarna i mitten? Här finns inget rätt svar – det är du som avgör var besticken ligger rätt för just ditt hushåll.

Läs också: Så tar du hand om dina stekpannor

Behöver du nya bestick? Här hittar du några av de populäraste varianterna på Prisjakt just nu:

Georg Jensen New York 24 Delar – bästa priset just nu – se här!

WMF Philadelphia Bestickset 60 Delar – bäst pris just nu – se här!

Zwilling King Bestickset 24 delar – bäst pris just nu  – se här!

Hardanger Bestikk Fjord Bestickset 40 Delar – bäst pris just nu – se här!