Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nu finns glass som inte smälter

Nu finns glass som inte smälter

Trött på pinnglassar som rinner inom några sekunder? Nu är det ett minne blott. Framtiden är nämligen här. Av en slump har glass som inte smälter sett dagens ljus.

Tomihisa Ota, professsor emeritus vid Kanazawa University ligger bakom den nya produkten som säljs av Kanazawa Ice. Hemligheten är ett extrakt från jordgubbar. Närmare bestämt antioxidanten polyfenol. Flytande polyfenol gör det svårt för vatten och olja att separera. Det innebär förenklat att glass kan behålla sin form under en längre tid, även om det är varmt.

Skapades av en slump

Den magiska egenskapen upptäcktes av en slump då en bagare tillfrågats om att göra bakverk med hjälp av flytande polyfenol från jordgubbar. Tanken var att på på så sätt stötta jordgubbsodlare vars odlingar förstörts i jordbävningarna och den efterföljande tsunamin 2011.  Bagaren blev frustrerad då mejeriprodukterna stelnade så fort han tillsatt ämnet. Och så föddes idén om glassen som inte smälter.

Så länge håller den
Enligt den japanska dagstidningen The Asagi Shimbun klarar den nya glassen flera minuter i stekande sol utan att börja rinna. Och i rumstemperatur ännu längre.

Läs också: 8 kalla fakta om glass

Läs också: Våra bästa recept på glass

Källa: The Asahi Shimbun