Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Smarta knepet – så vispar du grädde utan visp!

Smarta knepet – så vispar du grädde utan visp!
Har du kämpat i köket med att få till den perfekta konsistensen på grädden, och fått ett fläckigt kök som resultat? Nu kan du vispa grädde på rätt sätt – med dessa smarta tips och knep.

Antingen blir grädden för rinnig eller som smör, känns problemet igen? Beroende på vad du ska använda grädde till så måste du vispa grädden olika hårt.

Om du ska baka en jordgubbstårta med grädde i midsommar är det av extra vikt att få till den perfekta grädden.

Så vispar du grädde på rätt sätt – smarta tips

  • Se till så att grädden inte är för varm när du ska vispa den. Då blir den svår att vispa och blir lättare till smör.
  • Välj en grädde med hög fetthalt för att enklare få till rätt konsistens. Är fetthalten under 30 procent kan det krävas längre tid för att vispa den. Laktosfri grädde är ofta mindre fet och tänk på att du måste vispa den längre tid.
  • Vispa långsamt med lätt lutad bunke för att luft kommer in, då blir grädden mer fluffig.
  • Om du vill slippa stänk i köket så ska du hälla grädden i bunken, och sedan ta en papperstallrik och lägga över bunken. Klipp ut ett hål i papperstallriken så visparna får plats. Se hur du gör här 

Läs också: Jordgubbstårta – klassiskt recept

Så vispar du grädde – utan visp

Har du ingen visp kan du fylla en återförslutningsbar förpackning till hälften och sen skaka förpackningen tills det att grädden blir fluffig.

Så vet du när grädden är perfekt vispad

När du lätt kan bilda toppar med vispen är grädden luftig och färdig.

Läs också: Elvisp – test av 8 sorter 

Läs också: Vispa grädde utan stänk 

Källa: Arla foods/Mitt Kök.