Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Smaka på Stockholm – 10 saker du inte får missa

Smaka på Stockholm är här igen! 4–7 juni har du chans att smaka på några av landets främsta kockars bästa rätter i Kungsträdgården. Vi har tagit reda på vad du absolut inte får missa på matfestivalen!

1. Pop-Up krogen
Vill man se de verkliga mästarna vispa i kastrullerna så är pop-up-krogen stället att gå till. Några av de allra vassaste knivarna lagar maten, bland andra Frida Ronge, Mathias Dahlgren och Paul Svensson.

2. Korvkiosk i världsklass
Stjärnkocken Magnus Nilsson har sedan tidigare en korvkiosk i Åre. När mannen bakom restaurangen Fäviken öppnar en korvkiosk är det dock inte vilken varm korv som helst som serveras. Här producerar man både korv och tillbehör själva – och det är förstås i världsklass.

3. Chef’s table
Som att sitta vid honnörsbordet, eller åka i redarhytten. Här finns det tre kockar som fjorton lyckliga gäster kan få äta tillsammans med. Gustav Trädgårdh från Sjömagasinet i Göteborg och dagen efter kan man få hans kollega Ulf Wagner till bords. På lördagen är det kocken och sommelieren Michel Jamais med matlagande son som erbjuder sitt sällskap vid faten.

4. Foodtrucks
Ett relativt nytt fenomen i den stockholmska gatubilden är food trucken, helt plötsligt stod de bara i snålblåsten på stadens torg och serverade mat från jordens alla hörn ackompanjerade av krånglande kortläsare. Här får du träffa Indian street food, Bun bun truck, Fred’s food truck och Odjuret.

5. Kockdueller
Missa inte de spännande kockduellerna, bland annat med systrarna Brydling. Här får man se mattävlan i världsklass. Perfekt för dig som vill bli inspirerad av proffsen.

6. Bröderna Olssons garlic & shots
Ett lite udda inslag i denna matfestival är denna restaurang som är känd för sin fäbless för vitlök, snarare än att man brukar nämnas i gourmetsammanhang. Goda burgare kan de dock laga till och vitlök är ju alltid (åtminstone för det mesta) gott.

7. Cookalongs
Vill du stå själv och röra i grytorna tillsammans med en mästerkock så har du chansen nu. På torsdag har du möjlighet att laga mat tillsammans med Amir Kheirmand, som vann Sveriges mästerkock 2014. Gustav Trädgårdh och Ulf Wagner står till den matlagningssugnes tjänst på torsdag respektive fredag. På söndag är det dags för en mästerkock igen, då kan man få sällskap av Sigrid Bárány som vann tävlingen 2012.

8. Brödkungen Sébastien Boudet
Han är inte vilken glad gamäng som helst, han är en fransk bagare som älskar bröd också. Hans bidrag till den här festivalen är ett tält där 22 av Sveriges bästa bagare står och bakar bröd dagarna i ända. Tanken är att visa att det finns människor bakom brödbaket, säger han till Dagens Nyheter. Och nej: han tror inte att surdegen bara är en trend.

9. Indian Garden
Länge kunde man säga ”Vi ses på Indian Garden!”, men nu är de dagarna förbi. Den klassiska indiern har växt till ett litet imperium med hela fyra restauranger, så nu måste man vara lite mer exakt när man bestämmer middagsmöte. Till Smaka på Stockholm kommer de med sin tikka masala och lamm madras.

10. Ytterstaden
Matintresset sprider snabbt utanför tullarna. Detta har även denna festival tagit fasta på och presenterar därför ett gäng aktörer som lagar god mat ute i spenaten. Från skärgården kommer Utö Världshus, och Sjömagasinet får representera Göteborg. Rågsvedskrogen Babas Burgers & Bites finns numera även i Högdalen och får här, tillsammans med Haningerestaurangen Hemlagat i Haninge, visa vad söderortsrestaurangerna går för.

Läs också: Klart du ska grilla – här hittar du bästa tipsen!

Läs också: Här är svenska restaurangerna som rankas som världens bästa

Text: Rickard Lindblom

smaka på stockholm

Bild från Smaka på Stockholm 2014. Foto: Peter Backman