Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Skolmaten vi helst vill glömma

Alla har vi olika bra minnen av luncherna som serverades i skolmatsalen. Men det fanns vissa rätter som vi verkligen inte tyckte om. Här är 8 rätter från skolköket som vi helst inte vill se igen.
Lapskojs

Lapskojs

Lappskojs, lapskojs eller lappskaus. Helt enkelt potatismos som fått smak av vitpeppar och lagerblad blandat med konserverat kött, gärna typ Salta biten med sitt trådiga kött omgivet av slemmiga fettbitar. Husmanskost när den är som bäst? Nja, den här rätten hemsöker oss fortfarande.

1 av 8

Läs också: Matsalsminnen – kommer du ihåg det här?

Läs också: Matnostalgi – 10 rätter vi minns

4 kommentarer om "Skolmaten vi helst vill glömma"
 • Bo Rikard Tindemark
  Bo Rikard Tindemark

  Hur kan ni glömma bort Fiskbullarna som serverades på 70-talet? Dessa små grå köttbullstora bollar som smakade som fiskrens som kom med en lika grå sås med samma smak. Jag hade förväntat mig att finna dessa Fiskbullar på denna listan. Lapskojsen var däremot helt OK i jämförelse med bollarna som tycktes vara gjorda på fiskrens som legat för länge i solen. Detta var den enda av skolans anrättningar som fortfarande ger mig anti-gastronomiska rysningar.

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till Bo Rikard Tindemark

   Hej Bo! Ja, fiskbullarna är svåra att glömma och serverades även på 90- och 00-talet då jag själv åt skolmat. Kanske hamnar de också på listan ? Allt gott önskar Patricia på Mitt kök!

 • Charlo
  Charlo

  Jag anser att skribentens urval av dåliga maträtter är högst personliga och inte åsikt från den stora massan.
  Jag älkade parisare gjord på kokt medvurst färskt hamburgerbröd och färsk sallad, tomat, gurka och dressing/räksallad och tycker att gatuköken kunde återinföra dem på menyn, för jag är så trött på alla torra hamburgare som är gjord av fisk-, kyckling- och nötkött.
  Jag tyckte även att mandeltorsken med rivna morötter och remouladsås var god även stroganoffen var okey. Knäckebröd med aromat lanserade jag till mina barn som föll väl i smaken. Torsk med äggsås var också mycket gott, liksom makaronilådan. Även kallopps, paiella, risotto och kalvfrikasse’n var bra. Däremot håller jag med om föregående kommentar om fiskbullar, den var förskräcklig liksom kåldolmar och kålpudding som luktade illa i hela matsalen. Gröt och filmjölk anser jag är inte lunch utan frukost. Köttsoppan var fattig som den du köper på burk, även så gulashen. Ärtsoppa var inte heller min favorit men som tur var räckte det med att smutsa ner tallriken så man fick äta pannkakor efteråt. Potatisen var väl inte den bästa om den kom från andra kök för då hade de en seg hinna.

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till Charlo

   Hej Charlo! Det har du helt rätt i, vi har inte gjort någon större undersökning för att få in underlag, utan frågat ett 50-tal personer vad de inte tyckte om. Texten är mer tänkt som förströelse, en kul grej helt enkelt ? Men visst är upplevelserna av skolmaten högst subjektiva. Allt gott önskar vi på Mitt kök!