Logga in här

Skillnaden mellan rött och vitt vin

Det är mer än bara färgen och smaken som skiljer mellan rött och vitt vin.
Rött vin kombineras ofta till lite kraftigare röda viner med kötträtter av nöt, lamm och vilt.
Rött eller vitt? Mitt kök har intervjuat Magnus Ericsson på Winefinder som besvarar frågor kring rött och vitt vin och vad som skiljer dem åt.

En del tycker bäst om rött vin medan andra föredrar vitt. Hur och vad man väljer att dricka beror dels på vana men också vad man tycker bäst om. Magnus Ericsson arbetar som Content Manager på Winefinder, en vinbutik på nätet. Han berättar mer om hur man kan kombinera vinerna till olika maträtter, prisskillnader och skillnader i framställningsprocessen.

Röda viner

Är billigt rött vin sämre än dyrare?

– Det finns ingen linjärt och enkelt sammanhang mellan pris och kvalitet men generellt sett så får man det man betalar för. Därmed inte sagt att man inte kan göra fynd. Hittar man bra viner från nya eller okända områden eller producenter/vinegendomar som är på väg upp i kvalitet och kändisskap så kan man göra fantastiska fynd även i lite lägre prisklasser. Men det finns förstås en gräns. Tro inte att en billig bag-in-box håller i närheten av samma kvalitet som ett vin som kostar det dubbla!

Vilken mat passar rödvin till?

– Den klassiska matchningen är att kombinera lite kraftigare röda viner med kötträtter av nöt, lamm och vilt. Fläsk och kalv kan man dricka både rött och vitt till (som en grundregel) men det beror lite på hur man tillagar maten. Ett lättare rött kan exempelvis vara en ren fröjd att dricka till lite mer smakrika fiskrätter.

Är det mer klassat som ett vin man dricker på vintern?

– Nej det skulle jag verkligen inte säga. Jag tror att de flesta dricker rött året om men att många fler människor bara dricker vitt på sommaren. Jag stöter rätt ofta på folk som säger att de inte gillar vitt vin. Hur kan man inte göra det? Jag tycker att man väljer vin efter sammanhang och maträtt snarare än efter årstid – men man ska förstås inte dricka sådant man inte gillar.

Läs också: Ett glas vin om dagen gör dig friskare

Vita viner

Vad skiljer sig mellan rött och vitt vin förutom färgen?

– Röda viner får sin färg genom en längre skalkontakt i samband med jäsningen. Vitt vin görs som regel med ingen eller väldigt lite skalkontakt även om det blivit allt vanligare att även vita viner fått en kortare eller längre tids ”maceration” med skalen. Det är också i skalen som ”tanninerna” sitter – det är de som gör att röda viner kan vara mer eller mindre sträva och därför är det sällan som vita viner har någon som helst strävhet.

Finns det någon maträtt som enbart vitt vin passar 

– Nej det skulle jag inte säga. Jag tycker att man alltid kan bli överraskad av lite ovanliga smakkombinationer. Musslor och räkor har jag dock helst vitt vin till!

Finns det några riktlinjer kring hur man ska tänka att kombinera vitt vin till mat?

– Ja det gör det. Lätta fräscha viner till mager fisk och skaldjur och lite mer smakrika viner till fet fisk. Till mer smakrika maträtter får man gärna ha lite kryddigare och mer smakrika viner. Det man kan akta sig för är att kombinera ett väldigt friskt och syrligt vin med syrlig mat – som en ung riesling med lite omogna tomater – men då kan man jobba med smakbryggor som mildrar skillnaderna.

Se även: Rödvin – 9 tips under 80 kronor

Läs också: Vitt vin – 10 goda tips

[winefinder_widget]