Logga in här

Skillnaden mellan olika sorters kaffe

Cappuccino, latte eller flat white. Ja, vad är egentligen skillnaden mellan olika sorters kaffe? Mitt kök reder ut vad som gäller så du slipper se ut som ett frågetecken nästa gång du ska beställa kaffe på kafé.

Espresso

Espresso görs genom att varmt vatten filtreras genom finmalet kaffe. Vanligtvis filtreras vattnet genom kaffet under 15 till 30 sekunder. Då får du en liten mängd kaffe med stark smak. Om du beställer en espresso doppio får du två espresso i en kopp.

Espresso Lungo

När vattnet får längre tid på sig att filtrera kaffet får du en espresso lungo som ibland kallar kort och gott lungo. Espresso lungo innehåller ungefär dubbelt så mycket vatten som en vanlig espresso.

Läs också: 10 vanliga myter om kaffe du alltid trott på 

Espresso Ristretto

Motsatsen till en lungo kallas espresso ristretto. Då filtreras vatten genom kaffet under kortare tid än 15 sekunder. Det blir således en mer koncentrerad kaffeshot.

Proffessional brewing - coffee bar details. Espresso coffee pouring from espresso machine. Barista details in cafe

Proffessional brewing – coffee bar details. Espresso coffee pouring from espresso machine. Barista details in cafe

Americano

Tillsätter du hett vatten till en shot espresso får du en americano. En americano blir ungefär lika stor som en vanlig kaffemugg. Namnet sägs härstamma från andra världskriget då amerikanska soldater i Europa ville ha extra vatten i sin espresso.

Cortado

När lika delar varm mjölk blandas med espresso blir resultatet en cortado.

Läs också: 7 smarta saker du kan använda kaffesump till

Long Black

Kanske inte så vanligt att beställa en long black i Sverige men utomlands kan du hitta varianten på menyn. Häller du i en shot espresso i en mugg med hett vatten får du en long black. Med andra ord är det ungefär som en americano.

Caffè Latte

En latte består av tre ingredienser; espresso, ångad mjölk och skummad mjölk. Blanda en fjärdedel espresso med tre fjärdedelar ångad mjölk och toppa med lite skummad mjölk. Latte serveras ofta i ett högre glas. Det finns många varianter på latte, det är vanligt att smaksätta kaffet med exempelvis vanilj eller hasselnöt. Caffé latte med choklad kallas mocha latte.

Kaffedrycker latte

Foto: Adobe Stock

Caffè Breve

För dig som vill ha en lenare kaffedryck kanske caffè breve passar bättre. Den består av en shot espresso som blandas med gräddmjölk och toppas med skummad gräddmjölk.

Läs också: Så enkelt gör du eget iskaffe

Macchiato

Med macchiato menas ofta latte macchiato. Fyll en mugg med hälften ångad mjölk och hälften skummad mjölk. Det hela toppas med en espressoshot.

Cappuccino

En cappucino innehåller en tredjedel espresso, en tredjedel ångad mjölk och en tredjedel skummad mjölk. Med andra ord innehåller en cappuccino mer espresso än en latte.

Frappé frappuccino

Foto: Adobe Stock

Café au Lait

Café au lait betyder bokstavligen kaffe med mjölk och är en latte där espressoshoten bytts ut mot samma mängd bryggkaffe.

Babyccino

Tekniskt sett ingen kaffedryck men ändå ett alternativ på en del kaféer. Sugen på en mugg ångad mjölk? Beställ en babyccino som också kallas för steamer.

Läs också: Det säger kaffet om din personlighet

Flat White

Flat White består av en del espresso och två delar varm mjölk. Därför smakar den mer kaffe än en latte eller cappuccino.

Frappé

En frappé eller frappuccino är två espresso med socker, is och vanligtvis grädde och olika smaksättningar som karamell eller choklad.

Källa: Mentalfloss, Lavazza, Elle

Annons: