Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skillnaden mellan champagne, prosecco och cava

Skillnaden mellan champagne, prosecco och cava

Det är lätt att virra bort sig bland allt bubbel när det nalkas fest och därför kan det vara bra att veta skillnaden mellan alla olika drycker. Här redogör vi för de stora skillnaderna mellan de omåttligt populära mousserande vinerna prosecco, cava och champagne.

Det som främst skiljer de populära bubbelvinerna åt är var och hur de produceras.
Champagne produceras i det område i Frankrike som tidigare gick under samma namn. Cava är däremot inte lika geografiskt bundet och kan produceras på flera olika platser runtom i Spanien, medan prosecco-vinet odlas i Veneto-regionen i närheten av staden Treviso i norra Italien.

Läs också: Lär dig druvan pinot noir

Produceras på olika sätt

Champagne, liksom Cava, framställs genom att en andra jäsning sker på flaska. Metoden för att producera champagne kallas för ”champagnemetoden”, medan Cavas dito går under namnet den traditionella metoden. Prosecco genomgår däremot sin jäsning i en ståltank, den så kallade Charmatmetoden.
Även druvorna skiljer dryckerna åt.
Champagne produceras på tre olika druvor: Chardonnay, Pino noir och Pinot meunier, medan Cava främst produceras på macabeo, parellada och xarel-lo, även om viner producerat på till exempel chardonnay och pinot noir förekommer. Prosecco görs till största del av vindruvan Glera som tidigare hette just prosecco.

Läs också: Bli expert på shiraz-druvan

Lagringstiden skiljer sig

Det spanska vinet cava har också en hel del andra krav som vinet måste uppfylla för att leva upp till namnet. Till exempel ska det vara producerat på specifika vindruvor som kommer från en godkänd kommun.

Lagringstiden skiljer också de olika dryckerna åt.
Prosecco lagras i en ståltank mellan 18 och 24 månader innan det fylls på flaska. Cava lagras i minst nio månader, medan en årgångschampagne kräver en minst 36 månader lång lagring.

Läs också: Så gör du champagnedrinken Bellini

Läs också: Allt du vill veta om chardonnay