Logga in här

Så tar du hand om din skärbräda – enkla knep för att hålla den fräsch

En skärbräda måste rengöras korrekt, slipas om eller bytas ofta för att inte bli en bakteriebomb.
För att hålla hygienen är det också viktigt att olja in din bräda med jämna mellanrum.
Skärbrädor är ett måste i köket. Men ibland kanske vi tar dem lite för mycket för givet. En skärbräda måste rengöras korrekt, slipas om eller bytas ofta för att inte bli en bakteriebomb. Och alla material har sina för- och nackdelar. 

Plats, gummi, trä, marmor, sten, glas. Skärbrädor finns i många olika material, färger och former och alla har sina fördelar. Men när du väljer skärbräda är det bra att vara påläst på vilka för- och nackdelar som kommer med varje material och hur skärbrädan ska hanteras. Annars riskerar du att förstöra dina knivar eller att hacka din mat på en bakteriebomb.

Håll isär dina skärbrädor

Skärbrädor av plast är den billigaste varianten, och har fördelen att de kommer i olika färger. Även om du inte ser den estetiska charmen med röda, gröna och blåa brädor kan färgerna hjälpa dig att hålla dem isär. Och det bör du göra. Helst ska du ha en egen skärbräda för kött och fisk, en för grönsaker och en för bröd. Det kan också vara bra att skära råa råvaror på en och tillagade på en annan, detta gäller framförallt animaliska produkter.

Eva Solo Trä Skärbräda 38 x 26 cm

Skärbräda eva solo

Foto: Eva Solo

Bäst pris på den här skärbrädan just nu – se Prisjakt (extern länk)

Den finns få saker som är värre än en slö kniv. Men tyvärr skapar vassa knivar lätt små report och hack i skärbrädor av mjukare material. I den små skårorna stortrivs bakterierna och det är otroligt svårt att få det rent. Dessutom kan dina knivar skadas om du använder en för repig skärbräda. Har du en skärbräda i trä går det bra att slipa ytan och olja om, så blir den snabbt som ny. Är den däremot i plats finns det tyvärr inget annat att göra än att slänga och köpa nytt, vilket borde göras ungefär två gånger om året om den används dagligen.

Läs också: Här är de 5 snuskigaste platserna i köket

Morberg Skärbräda 30 x 20 cm

Skärbräda per morger

Bäst pris på den här skärbrädan just nu – se Prisjakt (Extern länk)

Skärbrädan som lagar sig själv

lök skärbrädaEn fin skärbräda trä är en snygg inredningsdetalj köket, och att köpa en i en högre prisklass kan vara en bra investering. En skärbräda i så kallat ändträ består av flera hoplimmade träbitar och du skär dina råvaror på träets snittyta, som har antiseptiska egenskaper. Ändträ kan också ”läka” små snitt och repor av sig själv. Skärbrädor som består av en enda ”planka” är oftast billigare men har inte samma egenskaper, så föredrar du trä kan det vara en bra idé att lägga några extra kronor.

De hårdare materialen som sten, marmor och keramik är lätta att rengöra och vackra att ha stående framme och att ställa fram på bordet. Det är också tåliga och repas inte alls lika lätt som mjukare material. Men när brädan själv inte ger vika är det äggen som tar smällen och dina knivar blir lätt slöa och skadas. Har du dyra knivar kan det därför vara bra att använda din stenbräda till uppläggningsfat snarare är skärbräda, eller att välja ut en lite billigare, eller äldre kniv som du kan använda till just den brädan.

Läs också: Så tar du hand om dina knivar bäst

Zwilling Solid Skärbräda 60 x 40 cm

Foto: Zwilling

Foto: Zwilling

Bäst pris på den här skärbrädan just nu – se Prisjakt (Extern länk)

Rengör din träskärbräda rätt

Diskho

Foto: Fotolia

Att rengöra din skärbräda ordentligt är viktigt, men en skärbräda i trä mår inte bra av att diskas i maskin. Den höga temperaturen och den stora mängden vatten gör att träet lätt torkar ut och kan spricka. Därför bör du heller inte lägga den i blöt för länge. För att desinficera din träskärbräda kan du gnida in den med vinäger eller ättikssprit.

För att hålla hygienen är det också viktigt att olja in din bräda med jämna mellanrum. Det dämpar träets uppsugningsförmåga och minskar också risken för att brädan får små sprickor. När en träskärbräda torkas gör den det bäst på högkant, då kan du vara säker på att vattnet rinner av och inte bildar små pölar på skärytan. Skärbrädor i andra material är inte lika svåra att rengöra. Du kan med fördel slänga in din plast- eller stenbräda i diskmaskinen för att vara säker på att bakterierna försvinner.

Skagerak Denmark Skärbräda 40 x 24 cm

skagerak skärbräda

Foto: Skagerak

Bäst pris på den här skärbrädan just nu – se Prisjakt (Extern länk)

Mixa och matcha så det passar dig

Generellt har alla typer av skärbrädor sina fördelar och nackdelar, och man måste inte bestämma sig för en sort. Olika brädor passar för olika personer och till olika ändamål. Om du känner dig osäker på hygienen kan du välja skärbrädor i plast till kött, fisk och skaldjur och trä till grönsaker och bröd, eller så hittar du en annan strategi som passar just dig. Det viktigaste är att veta vad som gäller för varje skärbräda.

För den avancerade hemmakocken: Är du riktigt entusiastisk i köket kan du köpa en skärbräda i gummi. Materialet är populärt i restaurangkök, framför allt i USA. Gummibrädan är stabil, hygienisk och lätt att rengöra. Tyvärr så är det fortfarande väldigt dyra (priserna ligger oftast över femtusen svenska kronor) och svåra att få tag i i Sverige. Den är också otymplig och inte så stilig, då den inte får färgas så ser den ut som ett stort och platt suddgummi. Men den som lägger stor vikt vid hygienen kan beställa hem sin gummibräda via nätet.

Global Skärbräda 36.5 x 26.5 cm

global plastskärbräda

Foto: global

Bäst pris på den här skärbrädan just nu – se Prisjakt (Extern länk)

Källor: cervera.se, kitchenlab.se, Leva & bo