Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Test av 9 olika skalknivar

Vilken kniv passar bäst till att skala en kiwi eller en apelsin? En skalkniv är en liten kniv med kort blad som passar perfekt att skala frukt och grönt med. Många skalknivar går också bra att skära lite mindre grönsaker med. Vi har testat 9 olika skalknivar - se betyg här!
Björn Franzén för Åhléns

Björn Franzén för Åhléns

Fakta: Skalkniv, 10 cm, handtag i rostfritt stål, blad i rostfritt stål och chromium. Ej maskindisk.

Cirkapris: Bästa priset på den här kniven just nu – se Prisjakt 

Omdöme: Trevlig och stilren kniv. Greppet känns något obekvämt till en början men växer vid användning. Skalar både tjocka och tunna skal bra. Även bra att skära med. En helt okej kniv.

Betyg:
2 av 9

Läs också: Test av kockknivar – här är vinnaren

Läs också: Guide – så väljer du rätt knivar du behöver i köket

Läs också: Stort test av brödknivar

Foto: Jorunn Amcoff

Flera av knivarna i testet tål maskindisk men livslängden på en kniv blir betydligt längre om du diskar den förhand.

En skalkniv är den minsta kniven i knivfamiljen. Då den är liten är den smidig och bra att skala och dela frukt och grönt med. En skalkniv har ett knivblad som är cirka 8 – 15 cm långt.

Så gick testet till: 

En panel fick testa 9 olika sorters skalknivar genom att skala och skära olika typer av frukt och grönsaker. Faktorer som greppvänlighet, tyngd, skärpa och balans bedömdes. Därefter skrev panelen, utan samröre med varandra, ner omdöme inklusive betyg på varje enskild kniv enligt följande betygsskala:

M=underkänd
MM=godkänd
MMM=bra
MMMM=jättebra
MMMMM=världsklass

Vill du veta mer om hur vi på Mitt kök genomför våra tester? Läs här!