Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sill – recept

Sill – recept
Sill är både gott, billigt, nyttigt och kan varieras i all oändlighet. Därför passar den perfekt till våra högtider. Här har vi samlat våra bästa recept och tips på sill! Allt från senapssill och inlagd sill till löksill och krämig pepparrotssill!

Sill har gjort en klassresa, från att ha varit fattigmansmat till att ha blivit självklar festmat under alla våra stora högtider. Det gäller inte minst under jul och påsk då vi gärna dukar upp med flera olika sorter på julbordet. Vanligast är den inlagda sillen. De godaste varianterna gör du så klart själv. Helst i god tid innan buffén vankas, inlagd sill vinner på att lagras länge, det är matexperterna överens om.

Grundreceptet är enkelt, tänk bara 1-2-3. 1 dl ättikssprit, 2 dl socker och 3 dl vatten.

En klassisk kryddning är rödlök, lagerblad och kryddnejlika eller kryddpeppar. Två andra vanliga varianter är löksill och senapssill. Den första har klart spad och den andra krämigt spad. Det är ofta trevligt att ha med båda varianterna på ett julbord.

Tips: Curry, pepparrot, dill, tomat och citrus är andra vanliga smaksättningar som används till sill, men det är egentligen bara din fantasi och experimentlusta som sätter gränserna. Och har du bråttom finns det numera färdiginlagd sill som du bara blandar med en sås.

Här är våra bästa recept på sill:

Läs också: Enkel steg för steg-guide – så gravar du laxen!

Läs också: Goda recept på inlagd sill

Läs också: Fantastiska löksillen – se här hur du gör

Läs också: Så gör du den godaste snapsen

Text: Elin Gunnarsson