Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sigrid Bárány – mitt matminne

sigrid_h.jpg

Vad blir det till middag i kväll?
– Vi satt precis här hemma och debatterade det. Vi kom väl fram till att det skulle blir något extra gott och intressant. Den senaste tiden har jag haft väldigt mycket att göra och vi har mest ätit det som jag har producerat till matreportage. I kväll ska vi äta precis vad vi själva vill. Vi planerar oftast vad vi ska äta till middag samma dag, för då får vi äta det vi vill ha för stunden. Det ger mest njutning.

Hur viktigt är mat för dig?
– Det är oerhört viktigt, jag har alltid älskat att äta. Jag har alltid varit intresserad av mat, både att äta den och av allting annat som mat bär på.

Vad lagar du när du har ont om tid?
– Lax med sherrysås och potatis. Det är en enkel och jättegod rätt som inte tar särskilt lång tid, den är bra om man ska ha gäster. Med den rätten behöver man inte arbeta sig svettig och den har bra smaker.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?
– Jag har en ganska ordentlig bas i skafferiet som är lätt att komplettera. Jag har nästan alltid citron hemma, det har jag i väldigt mycket.

Vad är ditt bästa redskap i köket?
– Zestjärn! Det är min bästa vän i köket. Istället för att behöva dra fram rivjärnet så tar jag bara zestjärnet och drar några drag på en citron. Det är så otroligt praktiskt.

Vad bjuder du dina vänner på?
– Jag bjuder oftast på stek. Den sköter sig själv i ugnen så att man kan fokusera på tillbehören. Sedan är det fantastiskt gott med ett helt kött som man behandlar med tålamod. Det finns en trygghet i det.

Vem lärde dig laga mat?
– Jag har lärt mig själv men har inspirerats av min mamma som är bra i köket. Hon har inte undervisat mig utan mer uppmuntrat mig att prova olika saker och sedan låtit mig vara i fred i köket.

Finns det något du aldrig skulle äta?
– Jag är inte så förtjust i lightprodukter. Då äter jag hellre lite mindre och äkta vara. Det är viktigt att äta mat som smakar mycket.

Hur viktiga är svenska råvaror?
– Kan jag köpa det så känns det bra. Det är alltid skönt med korta djurtransporter, köttet blir godare.

Vad är ditt bästa matminne?
– Det var på restaurang F12 för tre år sedan, en vän bjöd oss på middag. Det var första gången jag fick möta en så hög nivå på matlagning och insåg att man kan känna så mycket kring mat. Det var också då jag började fundera på om matlagning skulle kunna vara något mer än en hobby.

Läs också: Så bakar du Sigrid Báránys fantastiska smörgåstårta!

Läs också: Grönkålschips – enkelt och nyttigt!

Text: Danielle Deasismont
Foto: TV4.