Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Semlor – det här visste du inte om semlan

Semlor var något som bara rika personer åt förr i tiden. I dag äter vi svenskar mer än 40 miljoner semlor om året. Två av de mest kända ätarna är Ture Sventon och Kung Adolf Fredrik. Den senare dog av just semla. Här har du härliga fakta om semlor - lagom till fettisdagen!
Fettisdagen

Fettisdagen

Seden med fastlagsbröd och senare fastlagsbullar kom troligtvis från Danmark och Tyskland och spreds hit under 1600-talet. Från början var det bara på fastlagens tredje dag, fettisdagen, som det var tillåtet att äta semlor. I Skåne åt man på måndagen som kallades ”bullamåndag”. När traditionen att fasta upphörde i Sverige blev det i stället tradition att äta semla varje tisdag under fastans sju veckor.

8 av 10

Läs också: Bästa recepten på semlor hittar du HÄR!

Läs också: Stort test av semlor – här hittar du årets vinnare

Text: Maria K Broman

Coops Matometer har med hjälp av Demoskop frågat 1 100 svenskar om vilka ingredienser en semla ska innehålla enligt dem. Slutsatser från undersökningen:
– Enligt de tillfrågade i undersökningen så ska en semla bestå av grädde (77 %), mandelmassa (75 %) och florsocker på locket (72 %).
– Brödet ska enligt 53 % av de tillfrågade vara sött vetebröd med kardemumma. Kvinnor är de som i högre grad (60 %) vill ha kardemumma i det söta vetebrödet. 26 % av de tillfrågade vill ha sött vetebröd.
– Personer i den yngsta målgruppen (16-25) kan tänka sig att bryta från traditioner och byta ut mandelmassan mot vaniljkräm (20 %). Den yngre målgruppen är även de som är mest intresserad av att en semla ska innehålla ekologiska ingredienser.
– Den äldre målgruppen (66-75) är mer traditionell och vill att en semla ska innehålla de klassiska ingredienserna.
– I Norrland har man svårast att bestämma sig för om det ska vara sött vetebröd med kardemumma (43 %) eller bara sött vetebröd (40 %), där hittar man även de som i störst utsträckning svarat att de vill ha laktosfri grädde (18 %).
– De som inte äter semlor hittar man i Stockholm och i södra Sverige (13 %).

Källa: Coop (2018)