Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sav + Lihkolas

På Frösön i Storsjön utanför Östersund tillverkas en exklusiv mousserande dryck gjord på ren björksav. En helt unik produkt där saven tappas från björkar som växer på Jämtlands mineralrika mark runt Storsjön.

Hur tillverkas den då? Jo, när tjälen försvinner ur marken på våren suger björkarna upp kristallklart vatten ur den mineralrika grunden. Trädet omvandlar vätskan till sav, som går att tappa, som sedan går att dricka. Sedan förädlas den till en mousserande dryck – Sav Sparkling – efter ett originalrecept från 1785.

9202209260_5ffa892b2c

I Sverigeresans Matbar serverar vi självklart Sav, och gärna tillsammans med det kallrökta och luftorkade mumsiga renköttet Lihkolas från Tornedalen.

Faktum är att Matbaren är ett av få ställen i Sverige som serverar det exklusiva renköttet Lihkolas från Tornedalen, som släpptes i en begränsad upplaga om 200 renklubbor. Renköttet brukar kallas Sveriges motsvarighet till den iberiska skinkan Cinqo Jotas.

Skinka-i-lada_500dpi

Tornedalen hyser en av Europas sista orörda vildmarker vars flöden har skapat bördig skogsmark där renarna betar i det vilda, under samma himmel som björn, älg, varg och andra vilda djur. Det finns inget annat område i världen med samma geografiska förutsättningar. Detta har Svefab tagit fasta på. Tillsammans med Roger Niemi, Soukolojärvi, en av Sveriges främsta på renkött och rökning enligt uråldriga traditioner, och Norrbottens matambassadör Simon Laiti, har Svefab skapat produkten Lihkolas – som är det nordsamiska ordet för ”lycklig”.

Den noggranna urvalsprocessen börjar redan innan renarna samlas in i Soukolajärvi för slakt. Renarna ska vara friska, välmående och det är viktigt att de är lika stora. Själva produktionen är ett hantverk med ett visst mått av yrkesmässig t hemlighetsmakeri. Men enbart lufttorkningsproceduren består av många moment, där renklubban flyttas, vägs och dokumenteras individuellt. Det tar över tre månader innan produkten är klar.