Logga in här

Salt- och pepparkvarnar – bäst i test

Att ha en bra salt- och pepparkvarn i sitt kök gör stor skillnad när man lagar mat. Det finns ett enormt utbud av kvarnar med stor variation i både pris och utförande. Mitt kök har testat 9 olika kvarnar och hittat sin favorit. Se betyg och omdöme här!
Peugeot

Peugeot

Pris: Bästa priset på kvarnen just nu – se Prisjakt (Extern länk)

Beskrivning: Salt- och pepparkvarn i klassisk design från franska Peugeot, 12 cm (finns i flera storlekar), ställbar malningsgrad, livstids garanti på malverket.

Omdöme: Snygg och klassisk design. Är lätt att fylla på och ställa in tack vare det tydliga vredet med storleksinställningarna. Ligger bra i handen och maler fina korn enligt satt inställning av såväl salt som peppar. Ett litet minus för att den kan bli lite hal om man är fuktig om händerna och att den ”läcker” en del salt efter att man malt stora korn. Men överlag ett riktigt bra kvarn-set!

Betyg:
Le Cruset

Le Cruset

Pris: Bästa priset på kvarnen just nu – se Prisjakt (Extern länk)859 kronor/set

Beskrivning: Salt- och pepparkvarn från franska Le Cruset där knoppen är designad efter företagets klassiska gjutjärnsgrytas knopp. Kvarnen med keramiskt kvarnverk är tillverkad av akryl. 10 års garanti. 22 cm.

Omdöme: Smidig och lätt att fylla då det krävs minimal ansträngning att dra åt toppen. Len och behaglig att hålla i. Ligger riktigt bra i handen! Klassiskt utseende, en av de snyggaste kvarnarna i testet. Malningen drar ner betyget då den är lite ryckig och hackig, och inställningarna gör knappt någon skillnad, det är svårt att korna riktigt finmalda. Men överlag en trevlig kvarn för såväl salt som peppar!

Betyg:
Anders Petter

Anders Petter

Pris: cirka 199 kronor/st

Beskrivning: Kombinerad salt- och pepparkvarn där du själv byter knopp efter vad du tänker mala. Keramiskt malverk och kvarn i polystyren. 22,5 cm.

Omdöme: Lätta kvarnar i stilren svart/vit design. Ganska höga och väger inte så mycket, känns något plastiga. Lätta att använda och maler bra. Fastnar dock en del korn i botten som läcker ut på bordet. Superlätt att fylla på samt enkelt att justera storleken på såväl salt, som pepparkornen. Ligger trevligt i handen.

Betyg:
Zassenhause München

Zassenhause München

Pris: Bästa priset just nu på kvarnen – se Prisjakt (Extern länk) 998 kronor/set 

Beskrivning: Salt- och pepparkvarnar i klassisk design. Kan ställas in på 6 olika malfunktioner, från puder till extra grovmalen. 25 års garanti för det keramiska malverket. 15 cm.

Omdöme: Enkel att använda. Testets minsta kvarnar i en klassisk svart/vit stilren design som passar i de flesta hushåll. Smidig och nätt, ligger trevligt i handen och man får bra grepp trots, eller tack vare, att den är så liten. I botten kan man lätt ställa in hur pass finmalet man vill ha det så att kornstorleken anpassas efter tycke och smak med hjälp av ett siffersystem. Dock lite knepigt att få till det då den ändå maler aningen ojämnt.

Betyg:
Rosendahl Grand cru

Rosendahl Grand cru

Pris: Bästa priset just nu på kvarnen – se Prisjakt (Extern länk) 449 kronor/st

Beskrivning: En salt- och en pepparkvarn i porslin med klassiskt Grand cry-design med vridhuvud av ek. 19 cm.

Omdöme: Kvarnarna är lätta att fylla på och har ett fint yttre men är tyvärr inte så användarvänliga. Handtaget/toppen i ek är oskönt att hålla i med skarpa kanter som skär in i handen när man maler. Hade också önskat lite mer tyngd i ekpartiet. Den maler tyvärr även lite småhackigt, men kornen som kommer ut blir fina.

Betyg:
Skeppshult

Skeppshult

Pris: Bästa priset just nu på kvarnen – se Prisjakt (Extern länk)

Beskrivning: Saltkvarn och pepparkvarn i trä och gjutjärn från Skeppshult som tillverkat köksprodukter sedan 1906. 25 års garanti. 18 cm.

Omdöme: Snygga att se på och det hörs verkligen när man maler! Gör sig bra både i köket och vid det dukade bordet. Minus för att de är tunga att använda och hålla i, blir lite klumpiga, men å andra sidan står de stadigt. De maler väldigt trevligt och det är enkelt att ändra om storleken på kornen tack vare reglaget i toppen. Dock fastnar kornen lätt i botten och smular ner efter användning då kvarnarna förflyttas.

Betyg:
Alessi Grind

Alessi Grind

Pris: Bästa priset just nu på kvarnen – se Prisjakt (Extern länk)  879

Beskrivning: Salt- och pepparkvarnar i aluminium. Formgivarna Willian Alsop och Frederico Grazzini har för italienska Alessi designat dessa kvarnar med keramiskt ställbart malverk i toppen. 14,2 cm.

Omdöme: Modern och snygg design, en rejäl och cool pjäs som är annorlunda jämfört med de andra kvarnarna i testet. Bra tyngd i handen och greppvänlig, om än lite taggig. Lätt att fylla på såväl salt som peppar. Ett litet minus för den vassa botten där man kan riva sig. Men maler överlag bra! Dessutom blir det snabbt mycket malet och man behöver inte jobba så hårt för att få salt eller peppar. Rejäl och lätt att vrida då den är så pass bred högst upp.

Betyg:
Kähler Hammershøi - BÄST I TEST!

Kähler Hammershøi - BÄST I TEST!

Pris: Bäst pris på den här kvarnen just nu – se Prisjakt  (Extern länk)

Beskrivning: Kvarnar i trä med porslinshuvud i nyanser av grått och indigo. Designen är inspirerad av konstnären Svend Hammershøis keramikvaser från tidigt 1900-tal. 17,5 cm.

Omdöme: Rolig och snygg design som sticker ut på ett bra sätt! Rejält runt handtag som ger en härlig kontrast mot foten i trä. Riktigt bra grepp, men en liten risk att porslinet kan bli halt i en våt hand. Lätt att fylla på och bekväm och trevlig att hålla i och använda. Maler jämnt och fint. Lite knixigt att ställa in hur fint den ska mala om man har stora labbar. Bäst i test!

Betyg:
Clas Ohlson Akacia

Clas Ohlson Akacia

Pris: cirka 99,90 kronor/st

Beskrivning: Salt- och pepparkvarnar i akaciaträ med keramiskt malverk. 20 cm.

Omdöme: Relativt lätt att fylla på, något instabil, men ligger bra i handen då den är rund. Fast överdelen blir aningen oskön på grund av skarpa kanter. Hyfsat enkel att ställa in, även om det inte går så bra att finjustera kornen med finess. De blir antingen jättestora eller jättesmå, hade önskat att även kunna få dem lite “mittemellan” för ett högre betyg! En fullt godkänd budgetkvarn som passar i sommarstugan/studentrummet men ingen trotjänare att ha med sig genom livet.

Betyg:

Jämför priser: Hitta bästa priset på dina nya kvarnar här – se Prisjakt

Läs också: Stort test av kockknivar – se vinnaren här

Läs också: Test av stekpannor

Foto: Jorunn Amcoff

En panel bestående av hemmakockar fick testa 9 olika sorters salt- och pepparkvarnar genom att fylla på dessa med salt och peppar, stänga igen dem, mala och även justera storleken på kornen.  Därefter fick de skriva ett omdöme och sätta ett betyg enligt följande betygskala:

  • M=underkänd
  • MM=godkänd
  • MMM=bra
  • MMMM=jättebra
  • MMMMM=världsklass

Vill du veta mer om hur vi på Mitt kök genomför våra tester? Läs här!

Fördelar med keramiska kvarnverk
Keramiska kvarnverk är hårdare än stål och plast. De oxiderar inte heller,  vilket betyder att de inte börjar rosta.