Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffran – sex anledningar att äta det i jul

Saffran är en av julens viktigaste kryddor och huvudingrediens i både lussekatter och saffransbröd. Men den är inte bara god utan har en magisk effekt som motverkar sjukdomar och påverkar både kropp och själ. Visserligen är den dyr, till och med den dyraste kryddan i världen då det krävs cirka 150 000 krokusar som måste rensas för att få fram ett kilo saffran. Men så har den, i måttliga mängder, magiska effekter på både kropp och själ. Här är 6 anledningar att äta saffran i jul.

Du blir intelligent

Att saffran har en positiv effekt på sinnet ur en medicinsk synpunkt är redan känt. Men saffran höjer också stämningen i vintermörkret med sin karaktäristiska doft och färg. Just färgen ska inte underskattas. Enligt olika studier har den gula färgen en mycket positiv och glädjefull verkan på sin omgivning. Den gula färgen sägs också stärka koncentrationen och tankeverksamheten vilket i sin tur är bra för intellektet.

2 av 6

Läs också: Vårt bästa recept på lussebullar 

Läs också: Recept på saftiga och goda glutenfria lussekatter

Källa: Wikipedia, TV4.se, Kurera.se, saljasaffran.se, passionforhalsa.se, saffran24.se, balansbutiken.se, foretagande.se

Saffran kommer från saffranskrokusen och har odlats i tusentals år. Användningsområdena har varit många, och genom historien har saffran förutom i mat också används som färgningsmedel och som medicin.

Kryddan anses ha en helande effekt som både kan hjälpa mot fysiska åkommor som magproblem och hosta, och mot psykiska besvär som nedstämdhet.