Logga in här

Saffran – sex anledningar att äta det i jul

Saffran är en av julens viktigaste kryddor och huvudingrediens i både lussekatter och saffransbröd. Men den är inte bara god utan har en magisk effekt som motverkar sjukdomar och påverkar både kropp och själ. Visserligen är den dyr, till och med den dyraste kryddan i världen då det krävs cirka 150 000 krokusar som måste rensas för att få fram ett kilo saffran. Men så har den, i måttliga mängder, magiska effekter på både kropp och själ. Här är 6 anledningar att äta saffran i jul.

Motverkar depression

Saffran kan bota och motverka depression, vilket är positivt i mörka vintertider då det är lätt att bli nedstämd. Forskning har nämligen visat att ämnen i saffran kan bevara den känslomässiga balansen och skapa en positiv sinnestämning.  En forskningsstudie från 2005 visade stora skillnader på den grupp som under en period fick äta saffranextrakt och den som fick placebopreparat. Symtomen på nedstämdhet minskade avsevärt och efter 14 dagar var gruppen som åt saffransextrakt fria från depressionssymptom.

1 av 6

Läs också: Vårt bästa recept på lussebullar 

Läs också: Recept på saftiga och goda glutenfria lussekatter

Källa: Wikipedia, TV4.se, Kurera.se, saljasaffran.se, passionforhalsa.se, saffran24.se, balansbutiken.se, foretagande.se

Saffran kommer från saffranskrokusen och har odlats i tusentals år. Användningsområdena har varit många, och genom historien har saffran förutom i mat också används som färgningsmedel och som medicin.

Kryddan anses ha en helande effekt som både kan hjälpa mot fysiska åkommor som magproblem och hosta, och mot psykiska besvär som nedstämdhet.