Logga in här

Så vinner du Sveriges mästerkock

Hur klarar man av att vinna Sveriges mästerkock? Vad ska man göra för att lyckas? Vi funderade på hur man allra bäst ska förbereda sig för att klara sig hela vägen och bestämde oss för att fråga en som vet.

amir Kheirmand

Amir Kheirmand vann Sveriges Mästerkock 2014 och han vet hur man gör för att vinna. Här är hans allra bästa tips som tog honom hela vägen.

1) Lek inte någon annan – var dig själv!

2) Du måste vara duktig på att laga mat – det kan låta självklart men ska man klara så många olika utmaningar så måste man vara verkligt duktig.

3) Du måste vara bred i din matlagningskunskap – du måste kunna lite av allt. Om du inte är bred, bredda dig!

4) Kolla på mat-program på TV och på dator. När jag började kolla på i början var det mer pedagogiskt och lugnt, se hur de stora kockarna gör och lär dig av deras kompetens.

5) Res mycket och prova maten varhelst du reser. Jag äter mig igenom mina resor och man lär sig många saker på att smaka på den lokala maten och dess specialiteter.

6) Var öppen för alla smaker! Prova allt, smaka allt, testa allt!

7) När du är på restaurang, skippa menyn och be krogen servera det som de tycker de är bäst på just nu. Du kommer definitivt få vara med om en riktig matupplevelse och få en massa tips.

8) Fråga! Fråga! Fråga! Och fråga. Hela tiden! Det är genom frågorna du lär dig nya svar.

9) Har restaurangen du besöker ett öppet kök? Sätt dig där. Även om kockarna inte hinner prata just du så lär du dig alltid något nytt. Och det är trevligt!

10) Laga jättemycket mat. Hela tiden! Nytt och gammalt, klassiskt och etniskt, kryddigt och milt – allt ska lagas!

11) Improvisera! Kolla vad du har hemma och laga något av det – utan recept! Det är smart uppladdning inför tävlingens hemliga lådor.

12) Köp de klassiska kokböckerna! Tore Wretman, Verner Vögeli och många andra har skrivit kokböcker som innehåller ALLT! Köp dem, läs dem, använd dem!

13) Lär dig de klassiska rätterna! Du måste kunna koka dillkött, slå en bearnaise, göra en caesarsallad – något av det klassiska kommer alltid vara med i programmet.

14) Hitta dina egna brister! Åtgärda dem!

15) Var social! Det är ett tv-program, det är en tävling. Den dagen du lagar lika god mat som de andra så kan din person avgöra – lyft fram den, det kommer löna sig. Juryn måste se din personlighet och veta vem du är.

Läs också: Mischa Billing – det visste du inte om henne!

Läs också: Det här visste du inte om programmet Sveriges mästerkock

Text: Joel Linderoth