Logga in här

Så undviker du att välja fel krossade tomater i affären

Det finns en hel djungel av olika sorters konserverade tomater, vad du kanske inte vet är att alla sorter har olika ändamål. Men vilken är då bäst till exempelvis pizza eller bolognese? Lugn, vi hjälper dig att reda ut alla frågor.

Egenskaper som smak, konsistens och tillagningstid kan skilja sig åt väsentligt mellan olika typer av tomatprodukter. Till exempel rekommenderas finkrossade tomater på pizza istället för koncentrerad tomatpuré eftersom de naturligt innehåller mer vätska och därmed inte riskerar att torka ut i ugnen. Det är i en undersökning gjord av Sifo på uppdrag av Mutti som det visar det sig att endast var tredje svensk använder tomatprodukter beroende på vilken maträtt de ska laga, och erkänn att du kanske är en av dem som inte brytt dig väsentligt om det är krossade, passerade eller skalade?

Endast var tredje svensk använder tomatprodukter beroende på vilken maträtt de ska laga.

1 av 2

Sifoundersökningen visar att de regionala skillnaderna är stora. I Malmöområdet är det 47 procent som alltid väljer tomatprodukt efter maträtt, medan motsvarande siffra i Dalarna och Värmland bara är 17 procent.
– Vi ser fram emot att fler matintresserade svenskar ska upptäcka tomatprodukternas mångfald och olika nyanser. Att välja den tomatprodukt som passar bäst till receptet öppnar för helt nya smakupplevelser och gör det lätt att hitta glädjen i matlagningen, säger Zsuzsa Gosztola, marknadsansvarig för Mutti i Norden.

Genom att välja rätt tomatprodukt så maximeras smakupplevelsen. Här kommer några tips på hur olika tomatprodukter kan användas, vilket kan vara till hjälp när du står vid hyllorna i mataffären för att köpa med konserverade tomater hem till middagen.

Finkrossade tomater: Ger konsistens och smak, samt klarröd färg. Bra i de flesta recept där färska tomater används, särskilt i rätter som kräver lång tillagningstid.
Krossade tomater: Större bitar än i de finkrossade tomaterna. Bra i rätter som kycklinggryta, stroganoff och ratatouille, samt i salsa.
Passerade tomater: Bra vid kort tillagningstid. Passar i exempelvis pastasåser, tomatsoppa och till en Bloody Mary.
Tomatpuré: Tillsätter smak, konsistens och färg i matlagningen. Bra i rätter med längre tillagningstid, som Bolognese-såser, grytor och kötträtter, eller i dipsåser som inte behöver tillagas alls.
Hela skalade tomater: Mångsidig användning, både tomater och juice kan användas separat. Bra i de flesta rätter med tomat, som grytor och soppor. Passar också i såser, till exempel marinarasås eller pizzasås.
Körsbärstomater: Tillsätter det lilla extra som förhöjer rätten. Bra att ugnsrosta, samt i kombinationer med mozzarella, pastasallader och fiskrätter.
Dadeltomater: Skalade, vilket gör dem ideala för snabba såser. Också bra att toppa skaldjur eller skaldjursrätter med.
Skivade skalade tomater: Tomatfiléer. Bra för snabb tillagning eller som dekoration. Passar tillsammans med krämiga såser

Annons: