Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Så tar du bäst hand om dina knivar

Förvara alltid knivarna stilla och var och en för sig så att de inte skaver mot varandra. Foto: Footolia
Skär aldrig direkt mot diskbänken eller tallriken, använd alltid en skärbräda som består av plats eller trä. Foto: Footolia
Det finns få saker som är så frustrerande som en slö och svårarbetat kniv när du ska laga mat. Oavsett om du ska finhacka en lök, filea en fisk eller skiva en limpa så blir det både roligare och bättre men en riktigt vass kniv. Här ger vi dig några handfasta tips på hur du på bästa sätt tar hand om dina knivar så att de behåller skärpan.

Förvara dina knivar omsorgsfullt

En kniv som förvaras löst i besticklådan eller huller om buller i ett köksskåp blir snabbt slö. Var därför noggrann med att förvara dina knivar i ett knivställ eller på en magnetlist. Det viktigaste är att de inte ligger och skaver mot varandra. Om du ändå vill förvara knivarna i en låda så använd ett fodral till respektive kniv eller lägg in en knivinsats. Tänk även på att lösa knivar innebär en skaderisk, speciellt om ni är flera i familjen som är aktiva i köket samtidigt.

Diska knivarna för hand

Ta för vana att alltid diska dina knivar för hand. Slipmedlet i diskmaskinen gör knivarna slöa, och knivarna kan lätt skada diskmaskinens trådkorgar vilket i sin tur kan göra att metallen börjar rosta och din disk blir fläckig. Torka alltid av kniven direkt efter att du har diskat den.

Läs också: Stort test av kockknivar

Använd alltid skärbräda och undvik hårda material

Skär aldrig direkt mot diskbänken eller tallriken, använd alltid en skärbräda som består av plats eller trä. Anledningen till att man ska undvika skärbrädor i glas är helt enkelt att skärbrädans jobb är att stoppa kniven, ge motstånd utan att vara för hårt då eggen på kniven slits. Undvik även att skära i material som är allt för hårt som exempelvis ben eller djupfrysta råvaror då knivens egg kan skadas.

Läs också: Guide – så väljer du rätt knivar till köket

Skärpning och slipning av knivarna

För att kniven ska behålla skärpan behöver den brynas med jämna mellanrum. Hur ofta beror på vilket material den är tillverkad i och hur den används. När du bryner är det viktigt att du håller kniven rätt – det är vinkeln mot brynstaven som avgör. Europeiska knivar dras med 15-20 graders vinkel medan japanska ska brynas med en vinkel på ungefär 10 grader. När du hittat eggens vinkel drar du knivens egg mot brynstaven med lätt hand några gånger. Växla mellan båda sidorna, det behöver inte gå snabbt. En kniv kan utan problem brynas ett flertal gångar innan skäreggen försvunnit. Då behöver man lämna in kniven till en professionell knivslipare eller slipa själv med slipsten.

Källor: Cervera, Testfakta och Metro