Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Så tar du bäst hand om din stekpanna

Stekpannor håller mellan sju år och upp till flera generationer, men det kräver att du tar hand om pannan noga.
Det är mycket att tänka på när du sköter om din stekpanna och olika material vill ha olika saker för att må bra.
Att köpa en stekpanna är en investering. Stekpannor håller mellan sju år och upp till flera generationer, men det kräver att du tar hand om pannan noga. Här hjälper vi dig att navigera i stekdjungeln och ger dig några tips för att din stekpanna kan hålla så länge som möjligt.

Stek inte för varmt i din teflonpanna

En teflonpanna, eller non-stickpanna som det också kallas, är perfekt för fettsnål matlagning och kanske är det därför den blivit så populär. Teflonpannan är den stekpanna som har kortast livslängd, men med rätt skötsel kan den hålla i upp till sju år.

I teflonpannan finns ett skyddande lager av flourplast som hindrar maten från att fastna. När du lagar mat i en teflonpanna bör du se till att inte skada det lagret. Verktyg av trä eller plast är bättre än metall som lätt kan repa beläggningen.

Foto: Fotolia

Foto: Fotolia

Diska din teflonpanna för hand med tvättsvamp och varmt vatten och undvik maskindisk. Och även om det kan kännas bra att ta tag i disken direkt så bör du se till att pannan får svalna innan du tvättar ur den. Det skyddande lagret blir mjukt och skadas lättare av höga temperaturer.

För att pannan ska hålla längre kan man smörja in den med lite olja med jämna mellanrum. Det kan till exempel vara bra att göra om du någon gång slänger in pannan i maskinen trots att du inte borde. Oljan gör att beläggningen inte torkar och du minskar därför risken att den börjar flagna.

Det finns också saker att tänka på för att en teflonpanna ska fungera bra. Temperaturer över 260 grader gör att non-stickeffekten, som ju är hela idén med pannan, slutar att fungera och maten fastnar i pannan. Steker du med fetter som olivolja eller smör så sker det redan strax över 150 grader.

Om du vill ha smak av smör eller olja i maten kan det därför vara en bra idé att ta i  det i slutet av stekningen. Fetter som är bättre för stekning i teflonpanna är mer neutrala oljor som till exempel solrosolja och specialsmör utan mjölkprotein och salt. Du kan också välja en panna med tjockare botten, vilket gör att temperaturen blir mer jämn.

Tidigare innehöll beläggningen ämnen som misstänktes vara hälsovådliga. Diskussionen ledde till att EU skärpte sina regler för vad som får användas i materialet. Det kan därför vara bra att byta ut gamla pannor mot nya.

Men ämnena i teflonet är fortfarande inte gjorda för att komma ut, varken i kroppen eller naturen. En bra grundregel är därför att köpa en ny när din panna är repig eller börjar flagna, och att lämna in din gamla på en återvinningscentral.

Jämför priser: Hitta bästa priset på non-stickpannor – se Prisjakt

Gjutjärnspannan kan hålla ett helt liv

En gjutjärnspanna kan räcka hela livet, och blir bara bättre ju mer du använder den. Men den kräver lite jobb. En ny stekpanna i gjutjärn måste ”stekas in”, den behöver få ett skyddande lager av fett som gör så att maten inte fastnar lika lätt i pannan.

Foto: Fotolia

Foto: Fotolia

Vissa pannor är instekta på förhand när du köper dem. Men det kan ändå vara bra att med jämna mellanrum smörja in pannan med lite neutral olja (inte olivolja). Om din panna inte är instekt bör du göra det själv. Man kan då knapersteka bacon i pannan. När du tagit ut baconet ur pannan och hällt av överflödigt fett kan du bara torka ur pannan med hushållspapper.

Om du vill ha en ”vegetarisk” panna går det bra att använda rikliga mängder neutral olja och en annan råvara. Proceduren kan behöva upprepas några gånger i början och om du märker att maten börjar fastna i pannan är det bra att göra om samma sak på nytt.

För att inte skada det skyddande lagret i pannan bör du undvika att diska din panna i maskin och inte heller använda diskmedel vid handdisk. Det räcker med varmt vatten och en diskborste. Du behöver däremot inte vara orolig för att repa ytan som med en teflonpanna utan kan använda verktyg i alla typer av material när du steker.

Långkok passar utmärkt att göra i gjutjärn eftersom materialet håller en jämn värme under lång tid. Men om du använder mycket syra, som till exempel i en gryta med mycket vin, så kan maten missfärgas något. Det sker när syran reagerar med järnet i pannan. Men järnet berikar också din mat, när du lagar mat i gjutjärnskärl avger den ett nyttigt tillskott av järn som du får i dig när du äter.

Låt dock inte maten stå för länge i kärlet, då den kan få en smak av järn som inte alltid är så trevlig och kärlet kan också börja rosta. Om du upptäcker rost i din gjutjärnspanna så kan du skrapa bort det med stålull eller en hård borste och steka in den igen.

Din gjutjärnspanna går bra att ställa in i ugnen och fungerar på alla typer av spisar, inklusive induktionshäll.

Jämför priser: Hitta bästa priset på gjutjärnspannor just nu – se Prisjakt

Ta en extra koll på gamla kopparpannor

Det är inte ovanligt att ha gamla kopparpannor eller grytor bland arvegods och loppisfynd. Koppar är både vackert och ett otroligt bra material för matlagning.

Foto: fotoolia

Foto: fotoolia

Koppar är en av de metaller som leder värme allra bäst. När du lagar mat i kopparpanna behöver du därför inte ha lika hög värme för att få en bra stekning. Pannan är tålig och behöver inte stekas in. Du kan använda verktyg av alla typer av material i pannan och det går bra att diska den i maskin och med diskmedel.

Innan du ställer mormors gamla panna på spisen kan det dock vara bra att undersöka den. Ärgad koppar är giftigt så se till att pusta din koppar noga och kontrollera att insidans överdrag inte är skadat. Din kopparpanna kan också bli missfärgad av diskmedel, vatten och höga temperaturer. Detta är inte samma sak som att kopparn har ärgats, men även det går bort om du putsar pannan.

När du ska putsa din panna kan det dock vara bra att se vilken typ av puts du väljer. Vissa av medlen är mycket starka och dessa ska du inte få i maten. Diska din panna noga efter rengöring eller gör egen puts, till exempel av vinäger och salt.

Koppar i sig fungerar inte på induktionshäll. Men idag säljs ofta kopparpannor där bottenplattan har ett hölje av rostfritt stål, för att de ska gå att använda på induktionsplattor.

Läs också: Så väljer du rätt olja att steka i

Stekpannor i rostritt stål

Tåliga pannor som går att diska med diskmedel och i maskin. I dessa pannor behövs rikligt med fett vid stekning. Det kan verka som att maten fastnar i pannan men så fort en tillräcklig stekyta bildats så ska varan lossna, förutsatt att du inte har för hög temperatur. Därför ska du låta maten ligga länge i början av stekningen. Pannan tål höga temperaturer och bra att använda på induktionshäll.

Jämför priser: Hitta bästa priset på stekpannor i rostfritt stål just nu – se Prisjakt

Keramikpanna

En panna med keramisk beläggning fungerar lite som en teflonpanna. Den har en viss non-stickeffekt och kräver därför inte lika mycket fett vid stekning. För att inte riskera at skada pannans beläggning kan det vara bra att använda verktyg i plast eller silikon, men keramikpannan är inte lika känslig som teflonpannan.

Jämför priser: Hitta bästa priset på keramiska stekpannor just nu – se Prisjakt

Läs också: Stort test av gjutjärnsstekpannor – här är den bästa

Källor: kitchentime.se, cervera.se, gp.se, kth.se

Det är mycket att tänka på när du sköter om din stekpanna och olika material vill ha olika saker för att må bra. Men det finns tre allmänna råd som gäller alla pannor, oberoende material.


Bottentjockleken:
Ju tjockare botten desto jämnare värme. Värmen har mer massa att sprida sig i den tjocka pannan vilket minskar risken för ojämn värme och att maten bränner. En tjock botten gör dock också pannan tyngre och svårare att hantera. Därför får du själv känna efter var du prioriterar högst.

Diska pannan kall: Låt alltid din stekpanna svalna innan du diskar den. Detta är extra viktigt med teflonpannor med oberoende på material så kan pannan slå sig när den skiftar i temperatur snabbt. Risken är större i pannor med tunn botten, men beroende på hur varm pannan har varit kan det hända även med pannor som har tjockare bottnar.

Handtaget: Tänk över handtaget när du köper en stekpanna. Ett trähandtag kan visserligen ha kortare livstid än ett i metall, men metallen kan också bli väldigt varm. Har du gasspis så kan ett trähandtag vara ett bättre alternativ. Värmen sprids då mer omkring pannans botten och om du inte är försiktig kan du bränna dig ordentligt på ett metallhandtag.

Läs också: Stort test av gjutjärnsstekpannor – se här!