Logga in här

Så skapar du den perfekta ostbrickan

Vad ska man tänka på när man ska sätta ihop en god ostbricka? Vilka ostar ska man välja och hur mycket ost behövs för att alla ska bli mätta och belåtna? Här listar vi några av våra bästa tips för att stilla ostbegäret, även hos den mest kräsne ostälskaren.

Testa ett tema

Du behöver inte köpa på dig alla ostar du hittar, bara för att du känner dig osäker på vad dina gäster faktiskt gillar. Utgå gärna från ett tydligt tema, som att testa några olika ostar från ett visst land eller region med passande tillbehör. För oftast är det nämligen så att ett flertal råvaror och produkter från en viss region passar alldeles förträffligt bra ihop.

Våga be om hjälp

Ibland är det bra att rannsaka sig själv och erkänna att man faktiskt inte har så bra koll på det här med ostar. Leta i stället upp en bra ostdisk eller ostbutik i närheten av där du bor – på så vis kan du både få professionella tips och möjlighet att provsmaka lite olika sorter innan du bestämmer dig. Utgå från vilken typ av middag du ska bjuda på, vilken priskategori du tänkt dig eller presentera ditt tilltänkta tema för experten du tar hjälp av.

Läs också: 7 måsten för en bra fest

Anpassa efter säsong

Gårdsproducerade opastöriserade ostar är primörer som blir som bäst om man väljer ostar efter säsong. Industritillverkade ostar gjorda på pastöriserad mjölk finns hela året, men bjuder inte på samma smaksensation.

Storlek och antal

Vill du göra en stor ostbricka som räcker till många personer kan du välja en sort från varje ostfamilj för att få så många smaker och konsistenser som möjligt. Dock kan detta försvåra valet av dryck då det är lättare att hitta något som passar riktigt bra till – om smakerna inte är allt för spretiga. Beräkna cirka 20 gram per sort och person. Ost är mer mättande än man tror, så tillsammans med ett gott bröd och några goda kex har man nästan en komplett måltid.

jez-timms-58373

Temperera ostarna

Alla ostar, förutom färskostar och hårdostar, mår bra av att ligga framme i rumstemperatur (cirka 20 grader) någon timme före serveringen. Hårdostar kan tas fram ca 20-15 minuter innan servering och färskostarna ca 10 minuter innan.  Lägg upp ostarna och låt gästerna skära själva. Skär alltid snygga ”tårtbitar” av ostarna. Lägg fram flera knivar! Börja gärna med de mildaste ostarna och avsluta med de starka för en optimal smakupplevelse.

Något att lägga ostarna på

Några skivor gott bröd är aldrig fel. Ett tunt, knaprigt knäckebröd med olika fröer gör du enkelt själv, eller så kan du köpa dem färdiga. Spröda och salta kex är ett måste, gärna några olika varianter. Söta kex som digestive gifter sig fint med mögelostar av olika slag.

Goda tillbehör

En eller ett par goda marmelader och en mix av både torkad och färsk frukt fulländar ostbrickan. Torkade aprikoser, färska fikon, päron, sharon och vindruvor är några exempel. För den ambitiöse kan man även slå till med några enkla snittar, exempelvis dadlar med lufttorkad skinka.

Val av dryck

Goda drycker till ost- och charkbrickan är ett måste. Men det behöver inte alltid vara rött vin, faktum är att vita viner, eller ett sött starkvin, oftast passar bättre till ost. Fråga om råd i mataffären eller på Systembolaget för förslag på rätt dryck till just din ostbricka.

Läs också: 10 goda viner till ost

Källor: Ica, TV4, Elle mat & vin, Systembolaget