Logga in här

Så mycket tjänar kändiskockarna

Kändiskockar blir rika utanför köket De slevar inte bara i grytor i tv, driver restauranger och skriver kokböcker. Kändiskockarna tjänar pengar på att sätta sitt namn på såser, olivoljor och viner. Och det kan vara riktigt lönsamt.

så mycket tjänar kändiskockarna

Det har sagts att kocken är den nya rockstjärnan. Journalisten Jan Gradvall skrev nyligen att engelska kockar som Jamie Oliver, Gordon Ramsay och Nigella Lawson är mer kända än medlemmarna i kända popband som Coldplay och Arctic Monkeys.

I Sverige har bland andra Tina Nordström, Per Morberg och Niklas Ekstedt blivit tv-kändisar. Och kända namn säljer produkter. Att vinexperten Bengt Frithiofsson satt sitt namn på en vinserie förvånar knappast, men även Per Morberg och Tina Nordström har släppt viner i eget namn. Per Morberg säljer även glas och stekhällar. Mångsysslaren Paolo Roberto har lanserat en egen köksserie som bland annat består av olivoljor, pastamaskiner och kokkärl.

Stjärnkocken och krögaren Leif Mannerström är kanske den som lånat ut sitt namn mest. Stekpannor, knivar, kastruller, färdigmat, tågmat, kycklingfiléer, överallt dyker hans ansikte upp. Hans bolag Mannerström Restaurangkonsult omsatte förra året 5,3 miljoner kronor och gjorde en vinst på 3,8 miljoner kronor, enligt bolagets årsredovisning. Mannerström tog ut 2,9 miljoner kronor i utdelning.

Hans kollega Erik Lallerstedt är delaktig i tillverkningen av de såser och dressingar som bär hans namn. Lallerstedt var tidigare delägare i bolaget Svenska Smakupplevelser som tillverkar produkterna. Bolaget ägs sedan i somras av Kavli, men Lallerstedt har fortfarande royalties på allt som säljs.
– Erik har varit en naturligt integrerad del av hela affärsidén och verksamheten från dag ett. Och vi hade aldrig startat om inte Erik hade gått in i det här, säger Fredrik von Essen, en av grundarna av bolaget.

Erik Lallerstedt tar fram produkterna och är ansvarig för produktutvecklingen.
– De flesta såserna har jag tagit fram på landet, när man är ledig, sedan har jag skrivit recepten och tagit med dem på måndag morgon till fabriken, säger han.
Storfräsaren i sammanhanget är Per Morberg, vars bolag Dramab gick så bra det senaste verksamhetsåret att han kunde ta ut 12,2 miljoner kronor i utdelning.

Kolla in listan: Så här mycket tjänar kändiskockarna

Text: TT