Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Så mycket socker innehåller din favoritfrukt

Så mycket socker innehåller din favoritfrukt

Så mycket socker innehåller din favoritfrukt

Frukt och grönt innehåller massor av vitaminer och andra nyttigheter - men kan också vara riktiga sockerbomber eller sockerfällor.

Det är skillnad på frukt och frukt, så det gäller att välja rätt i fruktskålen. Här är 10 av frukterna som innehåller mest sockerarter per 100 gram.

Vindruvor

Vindruvor

Den lilla söta druvan är en riktig sockerbov. Innehåller hela 15,5 gram sockerarter, per 100 gram.

1 av 10

Läs också: Här är frukterna du förvarar helt fel

Läs också: Här är maten du inte trodde du kunde frysa

Källa: Fineli.fi

5 kommentarer om "Så mycket socker innehåller din favoritfrukt"
 • F
  F

  Hej, bra att ni upplyser om ämnet ”socker”! Emellertid är det stor skillnad på socker och socker. ”Sockerarter” består av respektive fruktos och glukos. Glykos är det normala bränslet som blodet distribuerar, medan fruktos kan i för stora mängder vara farligt. De båda sockerarterna uppträder helt olika i kroppen. Fruktos anses av allt fler vara det stora hälsoproblemet, som leder till ”Metabolt syndrom”; – övervikt, högt blodtryck, diabetes, vissa slag av cancer, samt dåligt kolesterol. Har duu tagit del av Robert H Lustig på Youtube? https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till F

   Hej! Tack så mycket för dina tips, väldigt intressant! /Stina, webbredaktör Mittkök.se

 • Margit Wennerlund
  Margit Wennerlund

  Har man det minsta problem med söt sug skall man ta det väldigt försiktigt med frukt, kan trigga igång suget. Behöver du c-vitamin, ät hellre paprika, grön paprika 100 gr innehåller 143,8 % av dagsbehovet, medan apelsin samma mängd ger 66,3 %.

 • sara.heikkila@gmail.com
  sara.heikkila@gmail.com

  Villa frukter ska man välja istället, då? Tycker knappt det finns några kvar efter de tio?

 • Roxner
  Roxner

  Tråkigt att se hur ni med vilseledande information försöker få folk att äta mindre frukt! Att äta exv. banan och mango har stora hälsofördelar med tanke på den höga halten av vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter. Viktigt att nämna i sammanhanget är naturligtvis att man rör på sig oavsett om man äter vissa frukter eller inte. Det handlar inte ensidigt om kosten. Det handlar om kost och motion i balans! Själv äter jag flera av ovanstående frukter per dag och mår toppen! Har dessutom samma vikt som när jag var 20 (nu är jag 55). Upp till kamp mot sockerhysterin!!!