Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Så mycket mat slänger du i onödan

Så mycket mat slänger du i onödan
Tänk dig en dag efter jobbet och du bara längtar hem till att få laga till mozzarellasalladen du dreglat efter sedan lunch. Men vad händer. Du öppnar kylskåpet och upptäcker två paket ost – med utgånget bäst före-datum! Middagen är förstörd – eller?

En stor del av maten vi köper hamnar i soporna. Faktum är att vi kastar mat som motsvarar ungefär en månads matinköp.  Vi är rädda för att den ska vara dålig och stirrar oss blinda på etiketten med ”bäst före-datum”, som oftast inte säger någonting om matens ätbarhet. Sex av tio vet inte skillnaden mellan bäst föra-dag och sista förbrukningsdag – som är två saker med helt olika innebörd. Så känner du dig vilsen är du inte ensam. Låt oss reda ut begreppen.

Bäst före-datum

Det här är en rekommendation från tillverkaren och berättar
egentligen bara hur länge tillverkaren anser att produkten håller högsta
kvalitet. Men maten håller långt efter det utan att bli ett dugg dålig
eller farlig. Beroende på livsmedel kan det faktiskt röra sig om flera
månader.

Sista förbrukningsdag

Den här typen av märkning används när det gäller känsliga varor så som köttfärs, rått kött, fisk, fågel samt gravade och rökta produkter. Det betyder att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet passerat.

Läs också: Maten du bör se upp med

Läs också: Maten som klarar sig längre än vad du tror

Bästföre

Läs också: Edward Blom slänger aldrig mat

Lita på dina sinnen

Istället för att stirra dig blind på bäst före-datumet använd och lita på dina sinnen. Sunt förnuft kommer man långt med. Lukta titta och smaka innan du bestämmer dig för att slänga.

Du kan dessutom förlänga hållbarheten. A och O är bra förvaring. Om en vara kräver kyla så ska den helt enkelt hållas kyld, även om maten oftast klarar längre stunder i rumstemperatur utan problem. Viktigt är också att sluta förpackningarna ordentligt. Använde redskap om det behövs. Då kommer du lättare undan risken för mögelbildning.

Sinnen

Läs också: Så minskar du ditt matsvinn

Källor:
davidwolfe.com
Naturvårdsverket