Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Så mycket mat och dryck går åt på buffén

En tårta som är 23 centimeter i diameter räcker till mellan 10 och 12 bitar.
Drycken lägger du på isbädd. Till exempel i stora zinkbaljor – eller varför inte en uppblåsbar barnpool?
Att bjuda på buffé är ett praktiskt och smart sätt att servera mat till sina gäster, speciellt om man är många. Men det är inte alltid helt lätt att beräkna hur mycket mat och dryck som det faktiskt kommer att gå åt. Här är våra bästa tips!

Så mycket dryck går det åt

Beror såklart på vilken typ av fest det är, men räkna med att en flaska vin bör räcka till minst två personer under en tvåtimmarsfest. När det kommer till öl så kan du beräkna två flaskor kall öl per person den första timmen. Därefter en öl per person och festtimme.

En vanlig bag-in-box räcker till ungefär åtta personer. Gästerna dricker i regel mer om de själva får ta dryck än om de blir serverade. En flaska champagne eller mousserande vin ger ungefär sju glas, och en flaska starkvin ger cirka 12 små glas. Tänk på att dryck som inte går åt kan lämnas tillbaka på Systembolaget så länge du har sparat kvittot.

Läs också: Så blandar du en läskande sangria 

Alkoholfritt
I dag finns det ett brett utbud av goda alkoholfria drycker som passar utmärkt till mat. Välj mellan must, cider, alkoholfritt bubbel, vin eller öl. Glöm inte heller bort den gamla klassikern ”varannan vatten”. Se till att det finns stora karaffer med vatten som fylls på under kvällen. Var gärna generös med isbitar så att vattnet håller sig riktigt kallt. Smaksätt gärna också med gurka, citron eller färsk mynta.

Anpassa dryck efter väder och säsong

Räkna med att fler av gästerna önskar vitt vin och öl under vår och sommar och på vinterhalvåret är det mestadels rött vin som gäller.

Så beräknar du mängden mat

Tänk hellre för mycket mat än för lite. Det finns inget tråkigare än en fest där såväl dricka som mat tar slut alldeles för tidigt. Så var generös i överkant när du beräknar mängden. Och skulle det nu råka bli på tok för mycket över – skicka med gästerna lite rester när de går hem. Eller frys in eller bjud på brunch dagen därpå. Se till att det alltid finns reserver i form av snacks, frukt, bröd och ost som går snabbt att ställa fram om något tar slut.

buffé

Hur mycket går det åt per portion på en buffé?

Sex till åtta plock per person är lagom när det handlar om fingermat och mingelfest. Sex till åtta rätter räcker på en buffé. Den bör innehålla ett par matiga rätter, några tillbehör, någon dipp, sallad, bröd och alltid minst ett vegetariskt alternativ. Här kommer en ungefärlig uppskattning på hur mycket det går åt per portion på en buffé:

  • Helt kött: 50 gram
  • Benfritt kött i gryta: 50 gram
  • Köttfärs: 50–75 gram
  • Fiskfilé: 50–75 gram
  • Skaldjur: 100 gram
  • Kycklingfilé: 50 gram
  • Kycklingvingar: 100–150 gram
  • Potatis: 100–150 gram
  • Paj: 100–125 gram
  • Grönsallad: 50 gram
  • Dessertost: 15–25 gram
  • Hårdost: 20 gram
  • Bröd: 50 gram
  • Tårta: En tårta som är 23 centimeter i diameter räcker till mellan 10 och 12 bitar

Läs också: Recept på supergod plockmat 

Så håller du mat och dryck kall respektive varm

På en buffé kommer rätterna att stå framme flera timmar. Därför måste du hålla koll och ställa ut känslig mat i omgångar. Gör en kylplatta av invirade kylklampar i folie med stora fat, långpannor eller plåt ovanpå. Eller fyll en långpanna med riktigt mycket is. Varm mat kan du hålla varmt på elektriska värmeplattor eller en baksten eller långpanna med (rengjorda) småstenar som du värmt i ugnen. Drycken lägger du på isbädd. Till exempel i stora zinkbaljor – eller varför inte en uppblåsbar barnpool? Du kan också överväga att låna eller hyra in en extra kyl.

buffe - dryck 2

Smarta tips och tricks

  • Se till att det kan vara kö från två håll till buffébordet.
  • Börja först med brödet, sedan salladen, efter det pasta/potatis och sist proteinerna och eventuell sås. På så sätt börjar du med det som är billigt och som du också kanske har mest av.
  • Presentera gärna maten och drycken med lappar eller skyltar. Finns det allergiker på festen är det lämpligt att skriva på lapparna vad maten innehåller, och kolla alltid eventuella allergier på förhand så att det inte kommer som en överraskning.
  • Ska du hyra porslin är det viktigt att vara ute i god tid. Satsa annars på dukning med udda porslin. Perfekt att låna ihop eller fynda på loppis.
  • Bulla upp med lite extra halloumi, fetaost, marinerande oliver, pitabröd eller brödpinnar. Detta är utmärkt buffertmat om dina beräkningar slagit fel eller om det plötsligt dyker upp några hungriga eftersläntrare!

Källor: Ica, Året runt, Elle mat & vin.

Annons: