Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Så många semlor äter vi på fettisdagen

Varannan svensk äter semlor på fettisdagen som i år infaller den 5 mars.
Prinsses-semlan är svenskarnas mest omtyckta semla enligt en undersökning som Arla gjort.
Nutella-semlan hamnar på 4:e plats i omröstningen för den mest omtyckta semlan i landet.
År 2015 gjorde semmelwrappen en dundersuccé och dess popularitet håller i sig än idag.
Den 5 mars infaller fettisdagen. Under semmeldagen förväntas hela 6 miljoner semlor mumsas av svenskarna och det gäller inte bara den traditionella semlan - Mitt kök har listan på årets fem populäraste semmelhybrider.

Varje år äter svenskarna omkring 40 miljoner semlor – 6 miljoner semlor äts bara på fettisdagen. Varannan svensk planerar att äta en semla på semmeldagen och ungefär tre av fyra föredrar en klassisk semla framför en hybridvariant. Det visar en undersökning som Arla genomfört inför festtisdagen.

Populäraste semmelhybriderna 2017

Så här blev resultatet när svenskarna fick utse landet bästa hybridsemla i en omröstning på Arlas digitala kampanj:

1.   Prinsess-semla

2.   Wienersemla 

3.   Semmelwrap 

4.   Nutellasemla 

5.   Chokladsemla 

Läs också: Prinsess-semla så gör du

Läs också: Semmelwrap

Semmelwrappens succé

Semmelwrappens konsistens skiljer sig från den vanliga semlan men ingredienserna är desamma. Skaparen bakom semmelwrappen är Mattias Ljungberg som är konditor på Tössebageriet i Stockholm.

– Jag tror att anledningen att hybridsemlan går så bra är att folk gillar något nytt. Det är en motvikt från den traditionella semlan. Semmelwrappen debuterade år 2015 och då gjorde den en fruktansvärd succé. Jag trodde inte att den skulle fortsätta att sälja så bra åren efter men jag hade fel – nu har den gått hel bananas, säger Mattias Ljungberg till Mitt Kök.

Källa: Arla

  1. Förr åts semlan enbart på fettisdagen under fastan som pågick fram till påsk.
  2. Fettisdagen inträffar alltid 47 dagar innan påsk.
  3. Från början bakades semlan som vanligt bröd utan kryddor. När brödet började sötas användes honung.
  4. Annandag jul infaller den traditionella semmelpremiären.
  5. Försäljningen av grädde ökar med 50 procent inför fettisdagen.