Logga in här

Så lyckas du med maten till nyårsfesten

När klockorna klämtar vid tolvslaget firar vi det nya året. Nyårsafton är ett utmärkt tillfälle att bjuda in till vänner och familj till en hejdundrande fest. Nyårsfirandet behöver inte vara krångligt. Var ute i god och planera så slipper du stressa i sista minuten. Mitt kök guider dig till hur du lyckas med årets fest!

Inbjudningarna är skickade och kläderna valda, men vad ska ni äta? Nyårsafton är synonymt med fest men behöver inte kosta skjortan. Trerätters är inte ett måste. Utgå i stället från dina egna förutsättningar.

Ett tips är att i god tid fråga om några av gästerna har allergier eller inte äter vissa råvaror. Planera därefter menyn så att alla kan njuta av maten. Glöm inte heller drycken, alla dricker inte alkohol så förbered även några alkoholfria alternativ.

Snittar och tilltugg

Inled festligheterna med lite tilltugg som gästerna kan mumsa på när de kommer. Då alla kanske inte träffats tidigare kan det vara trevligt med lite enkel plockmat som är lätt att både laga och äta.

En klassiker är göra snittar på tunnbröd som fylls med exempelvis cream cheese, lax eller renkött. Rulla ihop och skär i några centimeter tjocka skivor. Eller servera baconlindade dadlar där sött möter salt i en perfekt kombination.

Bjud gärna på lite olika varianter och erbjud helst ett vegetariskt alternativ.

Fördrink

Tillsammans med de inledande tilltuggen bjuds det gärna på en fördrink. Satsa på något enkelt men elegant. Ett glas bubbel är en utmärkt start, men du kan också blanda enkla drinkar som bellini eller mimosa med mousserande vin som bas. Eller gör bål som räcker till många.

Se till att välja ut en alkoholfri drink för de som inte dricker. Och försök att inte hamna i läskträsket! Prova ett väl kylt alkoholfritt vin eller blanda en tonic med granatäpple och tranbär. Prova dig fram några dagar innan för att hitta något som fungerar.

Läs också: Checklista – 7 måsten inför festen

Förrätt

En förrätt behöver inte vara särskilt stor eller mättande, tanken är ju att fler rätter kommer. Satsa då hellre på att bjuda på någonting litet men lyxigt. En räkcocktail eller toast skagen är vanligt, men du kan också servera något annorlunda som en rödbetscarpaccio med parmesan.

Huvudrätt

Nyårsmiddag behöver inte vara synonymt med gratinerad hummer. Det går lika bra att tillaga en saftig köttbit eller en mustig gryta.

Dessert

Avsluta middagen med något sött som bryter av. Här finns oändliga möjligheter! Baka en fruktig cheesecake, gör en spännande semifreddo eller briljera med creme caramel. Välj en dessert som du kan förbereda någon dag innan så blir middagen lite lugnare.

Läs också: Så skapar du den perfekta ostbrickan

Ostbricka

Framåt småtimmarna börjar hungern sakta komma krypande. Efter att ha skålat till det nya året och dansat tills fötterna värker är det dags för påfyllning. Ostbricka är en riktig klassiker. Bjud gärna på flera sorters ost tillsammans med kex, frukt och några hemgjorda marmelader.