Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Så länge håller öppnade matförpackningar i kylskåpet

Det är lätt att stirra sig blind på datummärkning vilket också kan resultera i att man slänger mer än vad man egentligen behöver. Men hur länge håller sig livsmedel i öppnade matförpackningar i kylskåpet? Vi har svaren.

Enligt Livsmedelsverket slängs cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person per år, och 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken. Genom att minska sitt matsvinn kan ett hushåll spara minst 3000-6000 kronor per år genom att minska svinnet och ta tillvara på maten man köper hem. Förutom att det känns dumt att slänga mat så är svinnet också dåligt för miljön. Många stirrar blint på datummärkningen vilket gör att man slänger mer än man egentligen behöver.

Viktigt att förvara maten i rätt temperatur

Tar du hand om maten du köper hem så gynnar det din plånbok men också kanske allra viktigast – miljön. Enligt Livsmedelsverket slängs mat varje år helt i onödan som motsvarar ett utsläpp på 442 000 ton växthusgaser. Det är nästan lika mycket som utsläppen under ett år från 360 000 bilar. Helt galet, håller du inte med? När du köper kylvaror så som färskt kött, fisk och mejerivaror så ska du sätta in det i kylen så fort som möjligt, då håller maten längre. En bra temperatur att hålla i kylskåpet är +4 °C. Ju kallare du förvarar dina livsmedel desto längre håller de. Om man förvarar maten vid +4-5 °C håller den betydligt längre än om den förvaras vid +8 °C. Så ett tips är att sänka temperaturen i din kyl.

Mjölk och mejeriprodukter

Mjölk och mejeriprodukter

Mjölk och grädde håller upp till en vecka i öppnad förpackning (grädde går även att frysa ner och använda i matlagning senare).

Men har mjölken däremot stått framme i rumstemperatur i flera timmar så kan den faktiskt bli dålig före sitt bäst före-datum. Lämna därför inte mjölken framme utan ställ tillbaka den i kylen när du tagit det du behöver. Att lukta och smaka på mjölk och andra mejeriprodukter innan du slänger dem är ett bra knep, luktar och smakar det bra är det ingen fara att äta även om datumet har passerat.

Andra mejeriprodukter så som yoghurt, gräddfil och crème fraiche håller mellan 7 och 10 dagar i kylskåp. Skulle de mot förmodan ha bildat mögel så är det bara att slänga i soporna direkt.

Läs också: Här är 9 saker du absolut inte ska lägga i kylen

1 av 12

Läs också: Så här länge kan du låta maten ligga framme

Läs också: Hållbarhet – så länge håller maten i frysen

Läs också: Bäst före-datum och sista förbrukningsdag – så skiljer sig märkningarna åt

Källor: Livsmedelsverket, Sjömatsfrämjandet, Spisa, Land, Konsumentföreningen Stockholm

Vad betyder bäst före-datum?

Bäst före-datum handlar om hur länge ett livsmedel förväntas behålla sin kvalitet när det kommer till smak, spänstighet, färg, tuggmotstånd och/eller krispighet. Äter eller dricker du ett livsmedel efter det satta bäst före-datumet betyder det inte att det är farligt att inta, mer att kvaliteten blir sämre efter det satta bäst före-datumet. Datumet gäller om livsmedlet har förvarats på lämpligt sätt. Om temperaturen spelar roll för hur länge ett livsmedel håller ska det stå på förpackningen. Det satta bäst före-datumet gäller obruten förpackning, men går även att använda på redan öppnade förpackningar.

Vad betyder sista förbrukningsdag?

Med sista förbrukningsdag handlar det verkligen om just sista förbrukningsdag. Märkningen klargör hur länge ett livsmedel är säkert att förtära. Är ett livsmedel märkt med sista förbrukningsdag så anses det alltså inte vara säkert att äta när den dagen passerat. Kom ihåg att öppnad förpackning kan ge ännu kortare hållbarhet än vad som står på förpackningen!

Annons: