Så kokar du perfekt pasta
En stor kastrull med mycket vatten är nyckeln till framgång när du kokar pasta. Mycket vatten gör nämligen att pasta inte klibbar ihop sig och dessutom avstannar inte kokningen när du lägger i den kalla pastan vilket ger ett jämnare resultat.
Läs också: 7 klassiska misstag vi gör när vi kokar pasta
Salta när vattnet kokat upp
Salta när vattnet kokat upp, annars tar uppkoket längre tid och rör då och då om i kastrullen för att pastan inte ska klibba ihop. Men hur mycket salt ska du då ha i? Jo, ett bra tips är att förhålla sig till 10-100-1000 regeln -den påminner om att 10 gram salt (1/2 msk) är lagom till 100 g pasta som kokas i 1000 ml vatten (1 l).
Läs också: Vårt bästa recept på tomatsås
Koktiden avgörs av form och tjocklek
Tänk på att koktiden för pasta anges i intervaller och beror på både form och tjocklek. Bästa tipset är att smaka ofta för att få det tuggmotstånd just du gillar! När pastan har rätt konsistens så häller du av den i ett durkslag, men ta undan lite vatten i en kopp innan dess. Lägg tillbaks pastan, tillsätt vatten efter önskemål och ringla olivolja över. Vattnet tillsammans med olivoljan gör pastan mindre torr så att den lättare blandar sig med såsen. I pastavattnet finns dessutom stärkelse som bidrar till att såsen får en krämigare konsistens.
Källor: Barilla, Zeta och Lantmännen
