Logga in här

Så kan öl rädda ditt liv vid grillen

ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Att öl är en bra smakkombination till det grillade köttet på sommaren visste de flesta, men nya rapporter visar att det även kan vara nyttigt för dig att ”knäcka en kall” vid elden, enligt The Telegraph.

När köttet grillas över kol så påbörjas en produktion av så kallade Polycykliska aromatiska kolväten (PAH) i köttet, som på sikt kan orsaka koloncancer. Men enligt ny forskning som presenterades i The Journal of Agricultural and Food Chemistry, så kan marinering av köttet i stout eller mörk öl göra att produktionen av dessa kolväten hämmas när köttet ligger över elden.

Det var sen tidigare känt att vin- och temarinering hade en positiv effekt på reduceringen av PAH men fram till nyligen fanns det ingen forskning på öl.

Mörk öl hade den bästa effekten på det grillade köttet, men även ljus öl kunde orsaka en mindre reducering. Slutsatsen är att det är bättre att marinera köttet i öl, än att inte göra det över huvudet taget.

Enligt rapporten är det framför allt tre faktorer som avgör hur mycket polycykliska aromatiska kolväten som köttet producerar över en kolgrill. Närheten till värmekällan, mängden fett i den råa produkten, och grilltiden.

Varför öl skulle reducera produkten av PAH är fortfarande oklart, men en teori är att antioxidanterna i öl hämmar den kemiska reaktionen i köttet när den läggs på grillen.

Av: Jonas Almkvist