Logga in här

Grilla fisk – guide till hur du grillar din favoritfisk

Det är inte lätt att veta hur fiskarna ska grillas. Vissa kan läggas rätt på gallret, medan andra bör skäras upp i filéer eller tillagas i folie. Här guidar vi dig till hur du snittar, kryddar och tillagar dina favoriter från havet.

guide

Gös

Gös

Gösen är en abborrfisk som lever i långsamt rinnande vattendrag och sjöar där salthalten inte är så hög. Den kan bli upp till 130 centimeter lång med en vikt på 18 kilo, men är vanligtvis betydligt mindre än så.

Köttet är fast och magert.

Så grillar du den: Gösen går utmärkt att grilla hel. Gör ett snitt i buken och salta ordentligt. Man kan även fylla på med örter, skivad citron, klyftad lök och smör efter smak.

Grilla sedan fisken 3-5 minuter på varje sida under medelvärme. En tumregel är att den är klar när ryggfenan lätt lossnar. Ett tips är att använda ett halster så att inte det magra köttet faller isär på grillen.

Läs också: Recept – Hel grillad gös med pepparrotssmör & räkor

Abborre

Abborre

Abborren är en insjöfisk som också finns i bräckt vatten. De är vanligtvis mellan 20-50 centimeter långa och kan i undantagsfall väga upp till 3 kilo. Köttet är vitt och magert.

Så grillar du den: Även denna fisk kan grillas hel. Precis som med gösen gör man ett snitt i buken, saltar och fyller på med andra kryddor efter smak. Exempel på fyllning kan vara citronskivor och dill.

Grilla den sedan hel på medelvärme i 5-7 minuter på vardera sida beroende på fiskens storlek.

Lär också: Recept – Ugnsstekt abborre med örter, citron och smör


Lax

Lax

Fiskarna i laxsläktet förökar sig i sötvatten men lever merparten av sitt liv i havet. Köttet är fett och rödaktigt, och desto rödare hos odlade fiskar.

Så grillar du den: Laxen går att grilla både hel och i delar. Eftersom köttet är fast är det ingen större risk att det faller sönder på grillen, så du kan utan problem lägga det direkt på gallret.

Fisken ska få en innertemperatur på ungefär 50 grader.

Läs också: Recept – Grillad lax med mangosalsa


Tonfisk

Tonfisk

Tonfisken hör till makrillsläktet och kan väga över 600 kilo med en längd på upp till hela tre meter. Det fasta, feta och rödaktiga köttet passar väldigt bra att grilla eller halstra.

Så grillar du den: Grilla filéerna ett par minuter på vardera sida, så att kärnan behåller sin röda färg. Tillagar du dem för länge kan köttet bli torrt.

Innan du lägger bitarna på gallret kan du låta dem ligga i en fräsch marinad gjord på citronsaft, salt, peppar och skivad chillipeppar i någon timme. Ett annat alternativ är att tillreda fisken på japanskt vis med teriyakimarinad och sedan servera den med glasnudlar.

Läs också: Recept – Grillad tonfisk med nudelsallad och wasabi

Torsk

Torsk

Torsken lever nära botten och kan väga upp till 50 kilo, men de svenska fiskarna blir sällan större än 10 kilo. Köttet är vitt, fettsnålt och saftigt.

Så tillagar du den: Torsken kan grillas hel, halv eller i folie. Rygg och kotletter bör grillas i halster, på grund av risken att köttet faller isär på grillen. Fryst fisk blir lösare, vilket också ökar risken för att den går av i flera delar.

Den som vill grilla torsken i aluminiumfolie kan exempelvis lägga ut morötter och purjolök i botten av de smörade arken. Placera filéerna och strö mer grönsaker ovanpå. Pressa sedan lime och droppa olivolja över innehållet innan paketen läggs på gallret.

Läs också: Recept – Torskfilé i folie


Rödspätta

Rödspätta

Rödspätta är en plattfisk som rör sig längs botten i våra hav. De kan väga upp till sju kilo, där de största exemplaren går under namnet kungsflundra. Men i Sverige är de större fiskarna drygt en tiondel så stora.

Köttet är vitt, magert och löst.

Så grillar du den: Snitta fisken, salta ordentligt i snitten och grilla den hel på medelvärme. Köttet kan också tillagas i foliepaket, exempelvis tillsammans med skivad lime, tomater, släpärter och smör.

Läs också: Recept – Helstekt rödspätta med pepparrotssmör & rödbetor


Röding

Röding

Röding är en laxfisk som främst lever i sjöar och vattendrag. De kan väga upp till tio kilo, men de svenska fiskarna är vanligtvis inte tyngre än ett kilo.

Precis som övriga laxarter har rödingen ett fett kött som är fast.

Så grillar du den: Röding kan grillas i bit eller hel. Tillaga den gärna med benen kvar, då det sitter smak i dem som frigörs till resten av fisken.

Ett tips kan vara att rensa fisken, lägga den i folie och fylla den med örter. Salta och peppra på in- och utsidan. Fyll den med citron, lökskivor samt timjan. Lägg till sist några smörklickar ovanpå och lägg paketet på grillen. Lägg kolen på ena sidan och fisken på den andra så att temperaturen inte blir för hög.

Läs också: Recept – Örtgrillad röding

Läs också: Experten: Så får du den perfekta grillkvällen

Läs också: Tommy Myllymäkis recept – hel fisk på grillen

Källor: ICA, Sjömatsfrämjandet