Logga in här

Så gör vi tester på Mitt kök

Mitt kök testar regelbundet mat och produkter som vi använder i köket. Vi testar allt från ketchup, knivar och sill till mjölkchoklad, semlor och våffeljärn. Här får du veta mer om hur det går till när vi genomför våra test och hur vi sätter betygen.

Urval av produkter och livsmedel

Vi väljer att testa produkter och livsmedel som används av många – både på frukost- och middagsbordet och i matlagningen. Urvalet av produkter baseras främst på tillgång – det vill säga det ska vara produkter som enkelt kan köpas i affärer över hela landet eller i så stora delar av landet som möjligt. Detta innebär att vi i första hand väljer ut produkter från stora kedjor och/eller stora märken. Detsamma gäller urvalet av produkter som vi testar, de ska vara lätta för konsumenten att få tag i, antingen via en fysisk butik eller online.

Antal
Hur många produkter vi väljer att ha med i respektive test varierar. Ibland finns det väldigt många produkter i ett och samma segment och då måste vi ibland välja bort några för att testpanelen ska kunna göra en rättvis bedömning. Vi eftersträvar alltid att ha med så många olika varumärken som möjligt, förutsatt att dessa finns lättillgängliga för konsumenterna.

Så går testerna till

Alla våra tester utförs av en oberoende panel bestående av helt vanliga konsumenter. Antalet testpersoner kan variera beroende på vad det är som ska testas, men vi är alltid noga med att panelen ska bestå av både män och kvinnor i olika åldrar. Det är självklart också av största vikt att de personer som sitter med i panel har ett gott förhållande till produkten eller livsmedlet som ska testas. Detta innebär att om vi exempelvis ska testa mjölkchoklad så måste samtliga deltagare i panelen älska att äta mjölkchoklad.

Test av livsmedel 

Alla tester som vi gör på livsmedel görs genom ett så kallad blindtest. Detta innebär att testdeltagarna inte vet vilka livsmedel som kommer från vilken tillverkare på förhand. Ingen i panelen får konversera med varandra under tiden testet genomförs. Alla sätter därefter sina individuella omdömen och betyg där smaken alltid är det primära. Andra faktorer som också kan tas med i bedömningen utöver smak är lukt, konsistens och utseende.

Test av köksprodukter
När vi testar köksprodukter så går det till på liknande sätt som när vi testar livsmedel. Den största skillnaden här är att vi fokuserar på andra parametrar än smak, lukt och konsistens. Här är det istället faktorer som exempelvis funktion, användarvänlighet och utseende som bedöms. Dessa tester görs oftast inte som blindtest då det är svårt att dölja märkningen. Och att många produkter är så pass välkända att de ofta går att identifiera även om märkningen är övertäckt/dold. Dock är vi noggranna med att panelen som genomför testen alltid är objektiva och inte styrs av faktorer som exempelvis märke och pris.

Omdömen och betyg

Vilken produkt blir bäst i test? När omdömen och betyg lämnats in skriftligt så sammanställs resultatet och den produkt som fått bäst omdöme och betyg blir testets vinnare.

Betygsskalan är följande:

  • M (1) = underkänd
  • MM (2) = godkänd
  • MMM (3) = bra
  • MMMM (4) = jättebra
  • MMMMM (5) = världsklass