Logga in här

Så gör du den perfekta kakan

Så får du din kaka att bli perfekt! I varje fall för dig. Kolla in tipsen!

Vill du kunna baka den perfekta kakan?
Här är tipsen! Och det är ingen tyckare som ligger bakom. Det är vetenskapen. Forskningen. Experimenten.

Smaken är som baken: delad. Vissa av oss gillar stort och fluffigt, andra föredrar tunt och krispigt, och för en del måste allt se snyggt och aptitligt ut, annars går det inte.

Därför går det inte att baka kakor som blir allas favoritkakor. Men det finns tricks att ta till, allt efter hur man vill ha sina egna. Knep som gör att man kan styra kakan att bli mer ”perfekt” än andra.

Sajten Ozy har tagit hjälp av vetenskapen. Man har surfat runt på sajter, kollat i kokböcker och dessutom frågat kocboksförfattaren Tessa Arias samt Kendra Nyberg om råd.
Den sistnämnda är doktorand i bioteknik, och har föreläst på UCLA i ämnet Vetenskap och mat. De borde veta vad de talar om.

– Även om jag kan beskriva vad jag gillar, så visste jag inte om vilken roll varje ingrediens har gällande konsistens och kakornas form, säger hon.

Men nu vet hon. Och snart vet du.
Här är tipsen på hur man gör, beroende på vad man vill ha – tricksen är så klart generella i förhållande till hur stor smet du har. Det är bara att experimentera!

1) Extra geggigt?
Ha i två extra muggar med mjöl.

2) Snygg bränna?
Höj tempen i ugnen. Kör man över 175 grader så blir baket brunare.

3) Krispigt runt kanterna men mjuk i mitten?
Använd en fjärdedels tesked med bakpulver och en fjärdedels bikarbonat.

4) Tuggvänligt?
Ersätt vanligt vetemjöl, delar av det, med kraftigare mjöl.

5) Som i affären?
Byt ut smöret mot matfett. Lite av smaken försvinner med smöret, så ett tips kan vara att ha hälften smör, och hälften matolja.

6) Vill du ha tjockare kaka?
Mindre krisp och lite blaffigare kaka får man om man får fryser ner smeten mellan en halvtimme och en timme innan bakning.

7) Ska kakan vara plufsigare?
Ska det vara mjukt och plufsigt? Använd då mer bakpulver än vad som står i receptet.

8) Ska kakan ha smak av kola?
Ha i brunt socker i stället för vanligt strösocker.

9) Enhetligt?
Ska kakorna se likadana ut som soldater under en militärmarsch? Använd strösocker istället för annat sötningsmedel.

10) Mer smak på kakorna?
Kyl ner smeten i minst 24 timmar innan du sätter i gång. Precis som en marinad så ”sätter sig” smakerna djupare.

Vad tror du? Kan det stämma? Vi har inte testat allt men vi tänker göra det – vad gör man inte för vetenskapen?

Läs också: Här är några småkakor som du måste testa! Kolla recepten

Läs också: Vad sägs om de här saftiga sockerkakorna? Supergoda!

Text: Maria K Broman

Baka-bästa-kakan

Foto: Fotolia.