Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Så fryser du in maten plastfritt – 3 enkla knep

En plastpåse till köttfärsen och en till ärtorna som blev över. Och så en platslåda till fisksoppan som ska sparas i frysen. Sluta med den skadliga plasten redan idag och frys in din mat så här istället.

Det finns många skäl att börja plastbanta* på riktigt, både för naturens och din hälsas skull, eftersom plast kan innehålla skadliga kemikalier. Oftast är plast dessutom gjort av råolja som inte är förnyelsebar, vilket inte passar särskilt bra om man försöker tänka hållbara kretslopp och en levande planet. Här får du därför tre enkla tips på hur du plastbantar i frysen – ett viktigt steg mot en hållbarare livsstil.

*Att platsbanta innebär att man reducerar förekomsten av plast i sitt hem – allt från köksredskap och verktyg till leksaker och kläder som innehåller plast rensas bort. Och ersätts med mer hälsosamma och miljövänliga alternativ

Frys in glasburk

Frys in glasburk

En tom syltburk fungerar utmärkt som behållare till mat som ska frysas in. Fyll den med t ex soppa, mos eller sås, förslut den väl och ställ i frysen. Tänk på att inte fylla den helt då mat som innehåller mycket vätska expanderar avsevärt vid infrysning.

Runda burkar tar lite större plats än platta påsar men du är med och räddar miljön genom att inte förbruka plast och du kan dessutom återanvända burkarna igen och igen.

1 av 3

Läs också: Så minskar du matsvinnet – 6 enkla knep

Läs också: 11 sätt att använda matresterna och spara pengar

Att plastbanta innebär att man försöker reducera mängden plast man har och använder i sin vardag. Att gå igenom köket och se vilka redskap som kan bytas ut från plast till t ex trä och glas är ett första steg.

Naturskyddsföreningens hemsida kan du läsa mer om olika material som som kan vara bra att ha koll på i samband med matlagning.

Saker du enkelt kan byta ut från plast till andra material är t ex. skärbrädor, stekspadar, matlådor, sugrör och plasttallrikar/glas som ofta används på utflykt. Välj istället trä, rosfritt stål, papper/kartong och en disktrasa i lin.

Att platsbanta innebär att man reducerar förekomsten av plast i hela hemmet – allt från köksredskap och verktyg till leksaker och kläder som innehåller plast rensas bort. Och ersätts med mer hälsosamma och miljövänliga alternativ