Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Så fryser du in ägg på bästa sätt

Har du för mycket ägg hemma och vet inte vad du ska göra av dem? Stoppa dem i frysen! Ägg går utmärkt att frysa in och kan sparas i upp till ett år. Men det är viktigt att du gör det på rätt sätt. Mitt kök lär dig de enkla knepen!

Tyvärr är det inte så lätt att bara lägga in hela ägg i frysen. Ägg med skal går inte att frysa in eftersom vätskan expanderar vid infrysning. Ingen bra idé med andra ord.

Använd formar till äggsmeten

Knäck äggen i en bunke och vispa upp dem om du vill använda både gula och vita tillsammans. Frys sedan in i små formar. Ungefär en halv deciliter äggsmet motsvarar ett helt ägg, bra att veta när du sedan ska använda äggen.

Läs också: Här är maten du inte trodde du kunde frysa

Frys in äggvita för sig

Både gula och vita kan frysas in, men bäst resultat blir det med äggvitan. Toppen om du vill kunna göra en god maräng längre fram. Om du fryser in äggvita motsvarar en deciliter äggvita omkring tre vitor.

Läs också: Maten du aldrig ska förvara i kylen

Så fryser du in äggulorna

Äggulor är lite knepigare att frysa in. Resultatet blir inte lika bra som för äggvitor. Gulorna kan få en konsistens som påminner om gelé efter en stund i frysen. För att undvika detta kan gulan blandas med lite socker eller salt beroende på vad de ska användas till.

En halv tesked salt räcker till 2,5 deciliter äggula medan en matsked socker passar för samma mängd gula.

Källa: Land

Annons: