Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Så får du jordgubbarna att hålla längre

Sommartider är jordgubbstider och vi är många som äter de röda godingarna så snart vi får tillfälle. Men hur gör man om man vill att de ska hålla sig fräscha mer än en dag? Här får du tips på hur du förvarar dem på bästa sätt så de håller längre.
Förvara jordgubben kallt och osnoppad

Förvara jordgubben kallt och osnoppad

Jordgubbar mår allra bäst när du förvarar dem kallt och låter dem vara osnoppade. Och ju snabbare man får in dem i kylen efter att man plockat dem desto bättre.

Tänk också på att de ska stå luftigt, kanske i ett durkslag eller i kartongen du köpte dem i. Jordgubbar är känsliga för tryck och gillar därför rymlig förvaring.

Ha dem bara framme i rumstemperatur någon timme innan de ska serveras. Detta för att de smakar mer när de inte är kylskåpskalla.

Läs också: Recept på ljuvlig jordgubbstårta

1 av 6

Tips: Allra godast är svenska jordgubbar du köper i säsong. Försök hitta de som fått växa på friland. Jordgubbar framdrivna i uppvärmda växthus och som fått åka långt tappar både i smak och näring.

Källa: Allers, Säsongsmat, Newsner, Explorista

Läs också: Så odlar du egna jordgubbar

Läs också: Så länge håller maten i frysen

Läs också: Frukterna du förvarar helt fel, och hur du gör rätt

Allra godast är jordgubbar du köper i säsong. Försök hitta de som fått växa på friland. Jordgubbar framdrivna i uppvärmda växthus och som fått åka långt tappar både i smak och näring.

Jordgubbar är mycket c-vitaminrika. Åtta jordgubbar innehåller mer c-vitamin är en fullmogen apelsin. En portion jordgubbar, på cirka 125 gram, kan ge mer c-vitamin än det rekommenderade dagliga intaget på 75 milligram.

Jordgubbar är botaniskt sett inte bär utan skenfrukter. De små kärnorna utanpå jordgubbarna är små nötter. Själva plantan tillhör familjen rosväxter.

Här är fler spännande fakta om jordgubben