Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Så botar du din klimatångest med hjälp av maten du äter

Många av svenskarna lider av klimatångest, utan att riktigt veta vad man göra åt det. I Sverige står maten för cirka en tredjedel av hushållens totala klimatpåverkan. Här tipsar vi om hur du äter och handlar mer klimatsmart och på så vis bidra till en mer hållbar miljö!
Välj svenskt och ekologiskt

Välj svenskt och ekologiskt

Den största delen av matens påverkan på klimatet uppstår vid odling och djuruppfödning, medan transporter står för en förhållandevis liten del. Sverige är ett av de länder som kommit långt med att minska livsmedelsproduktionens klimat- och miljöpåverkan. Därför är det bra att välja svenskt och de kortare resorna blir en god bonus. Svenska djur har det också bättre tack vare våra stränga djurskyddslagar och djuren i sin tur håller hagar och betesmarker öppna och artrika.

2 av 5

Läs också: Så sorterar du ditt köksavfall

Läs också: 11 sätt att använda dina matrester

Källor: Ica, Livsmedelsverket, WWF, Naturskyddsföreningen

  •  1/3 av all mat som odlas och produceras slängs.
  • I Sverige slängs ½ miljon ton mat och dryck varje år.
  • Sammanlagt slänger varje familj i Sverige 1 kg mat om dagen.
  • FN:s klimatmål: halvera matsvinnet till 2030.

Källa: SVT

Annons: