Så botar du din klimatångest med hjälp av maten du äter
Välj svenskt och ekologiskt
Den största delen av matens påverkan på klimatet uppstår vid odling och djuruppfödning, medan transporter står för en förhållandevis liten del. Sverige är ett av de länder som kommit långt med att minska livsmedelsproduktionens klimat- och miljöpåverkan. Därför är det bra att välja svenskt och de kortare resorna blir en god bonus. Svenska djur har det också bättre tack vare våra stränga djurskyddslagar och djuren i sin tur håller hagar och betesmarker öppna och artrika.
Läs också: Så sorterar du ditt köksavfall
Läs också: 11 sätt att använda dina matrester
Källor: Ica, Livsmedelsverket, WWF, Naturskyddsföreningen
- 1/3 av all mat som odlas och produceras slängs.
- I Sverige slängs ½ miljon ton mat och dryck varje år.
- Sammanlagt slänger varje familj i Sverige 1 kg mat om dagen.
- FN:s klimatmål: halvera matsvinnet till 2030.
Källa: SVT
