Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Så blir du mer ekologisk i köket

Det är inte svårt att bli mer ekologisk i sin matlagning. Vi har samlat 10 tips som är lika effektiva som smarta. Några är lika bra för miljön som för din plånbok!

1. Släng inte i onödan
Innan du kastar och köper ny mat – lukta, smaka och kläm på maten som du har i kylskåpet. Den kan fortfarande vara användbar. Laga också ny mat genom att använda dina rester.

lök

Foto: Tomas Leprince

2. Bli klimatsmart i köket
Köp energieffektiva vitvaror när det är dags att byta ut de gamla. Använd en vattenkokare i stället för att koka upp vatten i en kastrull. Om du ska värma en portion mat – använd då mikron som är det energisnålaste alternativet. Ska du däremot tina mat sparar du energi genom att använda kylen framför mikrovågsugnen.

kök

Foto: Fotolia

3. Ät mindre kött
Köttet är en av de största miljöbovarna på grund av de stora markresurserna samt mängden av utsläpp som krävs för att producera kött. Därför är det bra att försöka laga mer vegetarisk mat. Du kan också dra ner på köttmängden i dina rätter och servera det som ett tillbehör i stället för huvudingrediens.

rött kött

Foto: Shutterstock

4. Planera dina inköp
Åk inte till affären på tom mage. Risken är stor att du då låter hungern styra över vad som hamnar på rullbandet vid kassan. Planera i stället inköpslistan i förväg och handla bara det som du verkligen behöver. Det är både ekonomiskt och du slipper slänga mat på grund av att du inte hann laga den i tid.

inköpslista

5. Köp miljömärkt fisk
Undvik fisk som är bomtrålad – något som förstör havsbotten. Undvik djuphavslevande varelser då de är känsliga för överfiske. Variera dina fiskinköp för att minska trycket på de populära arterna.

fisk

Foto: Fotolia

6. Anpassa maten efter säsong
Att transportera mat till Sverige kräver stora mängder utsläpp vilket påverkar klimatet. Genom att i stället köpa mat efter säsong gör du både miljön och din plånbok en tjänst. Säsongsodlade grönsaker smakar exempelvis bättre och håller längre än importerade grönsaker. De kostar dessutom lika mycket eller till och med mindre!

tomater

Foto: Niklas Kämpargård

7. Våga fråga
Genom att fråga personalen i din matbutik efter ekologisk mat bidrar du till ett ökat intresse för detta. Något som ökar trycket på både producenter och butiker att ta fram mat som är bra för miljön.

rapsfält

Foto: Shutterstock

8. Välj ekologiskt
På ekologiska gårdar får djur leva i en så naturlig miljö som möjligt. De har gott om plats att leva på och får äta ekologiskt foder. Det används heller inga syntetiska bekämpningsmedel vilket är bra för både dig, odlaren och naturen.

ekologiska mejeriprodukter

Foto: Skånemejerier, Norrmejerier, Arla

9. Skaffa kunskap
Om du skaffar dig kunskap om de matvaror du handlar kan du lära dig hur de påverkar miljön, hur de ska tillagas på bästa sätt och hur de ska förvaras. På så sätt får du ut det mesta av din mat och kan samtidigt undvika miljöbovarna!

miljö

Foto: Fotolia

10. Låt maten svalna
Om du låter maten svalna innan du fryser in den eller ställer den i kylen så krävs det mindre energi för att kyla ner den.

indisk mat

Foto: Fotolia

Läs också: Skaffa dig ett bättre matliv med bättre matvanor – kolla in tipsen

Läs också: Så sparar du pengar när du handlar mat – smarta tips!

Text: Johan Blomquist

Källa: wwf.se, krav.se, naturskyddsforeningen.se, energismartahem.se