Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Så blir du lurad på restaurangen

lurad

Musik, matbilder, klappar på axeln och strategiska vinlistor. Här är knepen som restaurangerna använder sig av för att du ska spendera mera pengar.

Menyn är inte slumpmässigt skriven. Forskning visar att människor oftast läser det översta högra hörnet först. Därför ser krögaren till att man där har placerat den dyraste rätten. Men inte bara för att man hoppas på att gästen ska beställa det dyraste. Utan med det tricket tycker man att allt annat känns billigt i jämförelse.

– Folk tänker ”jag undrar om någon någonsin beställer det där?”, och inser inte att avsikten är att det näst dyraste ska verka billigt, säger psykologen Charles Spence på universitetet i Oxford till The Guardian.

Slå på stort
De billigaste måltiderna placeras i menyn längst ner till vänster, där tittar man vanligtvis sist. Eftersom man helst inte vill verka snål beställer man också vanligtvis det näst billigaste vinet. Restaurangerna har då gärna högst vinstmarginal på just det vinet.

En annan grej som man måste se upp med är avsaknaden av valutasymboler i menyn. Det amerikanska universitetet Cornell har genom en studie bevisat att om priset står i siffror, men saknar symboler vid sidan, så spenderar gästen mer pengar.

Bilderna
Dessutom finns det en orsak till att man gärna har lite matiga bilder i menyn.

– Användandet av bilder och illustrationer kan höja försäljningen av en rätt med så mycket som en tredjedel, enligt Gregg Rapp som är en amerikansk expert på restaurangmenyer.

Andra saker som är viktiga är färgen på tallrikarna, formerna på glasen och inte minst musiken som strömmar ut från högtalarna. Tystnad i lokalen gör att folk spenderar mindre.

– Om en restaurang säljer både franskt och tyskt vin, men det franska är dyrare, så kan fransk musik få middagsgästen att beställa det dyrare vinet, säger Charles Spence.

Gratis snacks
Gratisoliverna och skålarna med salta tortilla-chips ska inte ses som en snäll gest, utan är bara där för att du ständigt ska hållas törstig och beställa in mer dricka. Sedan är det lite lurigt om en restaurang erbjuder många smårätter. Detta får oftast gästen att beställa mer än vad man orkar, och i slutändan blir det dyrare.

Personalen
Servitörerna då? De kan luras de med. Till exempel när de muntligen listar vissa rätter utan att nämna priset. Många gånger tycker gästen att det är pinsamt att fråga om priset då. Servitörer kan ständigt fylla på ditt glas för att du förhoppningsvis dricker upp snabbt och beställer mer halvvägs in i måltiden. Sedan finns det tricks för att få dricks.

– Folk dricksar gärna kvinnor som bär rött, om servitören ritar en smiley på notan, eller om de rör gästen lite lätt på axeln, säger Charles Spence.

Av: Omar Daham

10 matvaror du aldrig ska ha i kylskåpet

Därför ska du INTE tina köttet innan du steker det