Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Julbord – guide till hur du äter ett julbord på det bästa sättet

Julbord är en buffé som man vill äta mycket av och under en lång tid. Flera varv behöver man gå för att äta sig igenom ett julbord. Men i vilken ordning ska man äta allt och hur gör man för att kunna äta så mycket som möjligt? Lugn, vi hjälper dig! Här är hela ordningen. Steg för steg.

1. Du börjar med glögg med traditionella tillbehör.

glögg

2. Nu ska sillen med olika inläggningar ätas tillsammans med kokt potatis och knäckebröd.

Ove Lindfors

3. Därefter kommer den kalla fisken. Kallrökt, varmrökt och gravad lax, skaldjur och patéer.

Gravlaxsås - recept

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

4. Fjärde steget är det kallskurna köttet med vilt, rökta korvar, syltor och pastejer.

Egen julkorv och grov julsenap - recept

Foto: Thomas Carlén

5. Nu kan du attackera de småvarma rätterna med hemlagade julköttbullar, prinskorv, Janssons frestelse med mera.

Foto: Thomas Carlén

6. Dessert går alltid ner.  Ris à la malta, ostkaksbakelse och glass.

Ris à la Malta på färdig gröt - snabbt recept

Foto: Adobe Stock

7. Avrunda middagen med kaffe, småkakor och julgodis.

Recept-knäck

LÄS OCKSÅ: 
Så gör du en snabb griljering till skinkan!

Fixa den snabba och goda senapssillen!