Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Guide: Så skalar och äter du kräftor med rätt teknik

Guide: Så skalar och äter du kräftor med rätt teknik
Är du osäker på hur man ordnar en äkta kräftskiva? Har du en kompis som bara äter klorna? Här berättar stjärnkocken Niklas Ekstedt hur man äter kräftor.

Debatten kring hur man äter kräftor på rätt sätt kan ibland vara en smula hätsk. Mitt kök har tagit hjälp av Niklas Ekstedt, berömd kock och krögare, för att en gång för alla slå fast reglerna kring kräftskivan.

Läs också: 6 tips för en lyckad kräftskiva

Här är de fyra stegen till kräftätar-himlen:

eo_äta kräftor

1. Börja med huvudet. Dra av det från kroppen och se till att hjärnan syns uppåt.

eo_äta kräftor

2. Sug i dig huvudets innehåll. Det är det absolut godaste.

eo_äta kräftor

3. Många gillar att skala av stjärtarna och lägga det på en bit bröd. Det brukar jag också göra.

eo_äta kräftor

4. Knäck klorna och ät köttet som döljer sig inuti.

Vad ska man ha till kräftorna?
– Gärna lite hemmaslagen majonnäs. Det är superlätt: allt du behöver är äggula, olja, senap, lite vinäger och salt. Sedan gör vi gärna en västerbottenpaj hemma.

– Det är viktigt med mycket fett på bordet. Ska man dricka öl och sprit är det bra med mycket fett. Annars kan det slå till extra hårt.

Blir du irriterad om du är på kräftskiva och det är för lite mat vid sidan om?
– Jag är inte en person som blir speciellt lättirriterad. Man måste verkligen putta mig över klippan för att lyckas med det. Och ett kräftbord med för lite mat är inte tillräckligt, haha.

Läs också: 7 saker du inte visste om kräftor

Är du en kräftfanatiker?
– Absolut, det är jag. Hemma använder vi oss hellre av havskräftor än flodkräftor. För att få lite variation. Havskräftor är lite köttigare och lite härligare.

Vad ska man absolut inte ha på bordet?
– Alla får göra som de vill såklart. Men jag vill inte ha för mycket sallad. Jag tycker till exempel inte riktigt att en avokadosallad hör hemma riktigt på en kräftskiva.

Vilka kräftor är bäst?
– Det blir godast om man ordnar med levande kräftor som man kokar själv hemma. Då är själva kokandet och koktiden det viktigaste. Men det är tipset: ta hem levande kräftor, kolla upp ett trevligt recept och använd färsk krondill.

Text: Omar Daham

Så här kan du också skala dina kräftor:

Annons:
2 kommentarer om "Guide: Så skalar och äter du kräftor med rätt teknik"
  • peder1952
    peder1952

    Beskrivningen ”Så äter du kräftorna på rätt sätt” är inte helt komplett, ett par mycket viktiga steg som verkligen förhöjer njutningen är inte med …

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till peder1952

      Hej,
      Vi valde att göra en så enkel steg för steg-guide som möjligt men det är klart att man kan njuta av kräftan ytterligare. Tipsa oss gärna om vad du saknar i vår guide.
      Mvh Mittkök-redaktionen